Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám příklad na vypočítání obsahu trojúhelníku.
A(√6;1-√6;-3+2√6)
B(√6;2-√6;2√6)
C(2+√6;2+2√6;√6)
Udělal jsem Vektory AB (0;1;3) a AC (2; ?1+√18?;?3-√18?)
Nevim ty poslední dvě u vektoru AC .
A pak součin samozřejmě u kterého mi vychází ?12√2?; 6;-2 , nevím jak to udělá s těma odmocninama
↑ Jendis:
Mám za to, že by ten vektor AC měl mít souřadnice (2;1+3√6;3-√6)
Následně bych provedl vektorový součin AB x AC a získanému vektoru
bych určil jeho velikost (pod odmocninou bych sečetl druhé mocniny
jeho souřadnic). Polovina této velikosti by pak představovala hledaný
obsah zadaného trojúhelníku ABC. Stačí takto?
↑ vlado_bb: ježiši, tak se stalo no, snažím se to omezovat. Uměl by si mi spíš poradit s mým matematickým problémem? Dík
↑ Jendis:
1. odmocnina zo 6 + dve odmocniny zo 6 sú 3 odmocniny zo 6
(jablko + dve jablká sú 3 jablká
2. Napísal si
1+3√6 *3 tak vyjde 3+3√6
Asi si chcel napísať
(1+3√6) *3 tak vyjde 3+3√6,
lebo ten vektor musíš násobiť CELÝ a on sa začína jednotkou a končí troma odmocninami zo 6
Okrem toho ten tvoj výsledok je chybný, lebo si zabudol troma násobiť tie tri odmocniny. Tri zátvorky s vektormi budú obsahovať odmocnín deväť
Mně to nevychází . Nevím jak dál počítat s tou odmocninou -10√6;6;-2 tak to by bylo √600+36+4.... Vůbec nevím
ZNOVU ŘÍKÁM, ŽE VÍM JAK SE OBECNĚ POČÍTÁ OBSAH, ALE nevím jak vypočítat tento příklad, s těmito čísly
↑ Jendis:
No ale jestli Ti pak vychází √(600+36+4) čili √640 , pak je (podle mě) vše OK. Kde to vázne?
V tom, že Ti to nevychází celočíselně? A to musí? Můžeš to přece částečně odmocnit - čili získáš
8√10, no a z toho se ta poloviční hodnota k dosažení hledané velikosti obsahu už určí snadno...