Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, neporadí někdo jak vypočítat tyhle příklady?
determinant z takovéto matice
4 1 1 1
1 4 1 1
a b c d
1 1 1 4
a takovouhle rovnici...
-1 2 -3 5 -7 2
-2 -3 8 . X = -3 4 -6
3 4 -12 0 -3 5
X je matice kterou se ta prvni nasobi.
Asi je to úplně triviální, ale nemůžu na to přijít. stačil by mi jen postup nebo návod jak to počítat...
Ke 2. příkladu:
Z rovnice
-1 2 -3 5 -7 2
-2 -3 8 . X = -3 4 -6
3 4 -12 0 -3 5
tj. A*X = B
sestavíme matici
-1 2 -3 5 -7 2
-2 -3 8 -3 4 -6
3 4 -12 0 -3 5,
a tu upravíme (pokud h(A) = 3) pomocí Gaussovy eliminační metody (nesmíme ale zaměňovat sloupce) do tvaru
1 0 0 a b c
0 1 0 d e f
0 0 1 g h i .
Potom bude
a b c
X = d e f
g h i .
Jestliže h(A) < 3, pak je situace složitějsí - řešení buďto neexistuje, nebo není určeno jednoznačně
(nutno pak trochu pouvažovat.)
↑ Rumburak:
-1 2 -3 5 -7 2
-2 -3 8 . X = -3 4 -6
3 4 -12 0 -3 5
tj. A*X = B
Nestačí spíš inverzní matice k A. Tedy X = B*A^-1. Ale nejsem si jisty.
↑ Johny:
Ano, to je také možnost. Inversní matici však je nutno nejdříve nalézt. Na to existuje vzorec pomocí algebraických doplňků,
nebo lze použít metodu z mého předchozího příspěvku, v níž se místo matice B vezme jednotková matice
1 0 0
E = 0 1 0
0 0 1 .
Použiji-li však rovnou matici B, pak to mám "na jeden zátah" a nemusím pak už provádět operaci A^-1 * B
(v tuto chvíli si nejsem jist, zda je to totéž, co B*A^-1, třeba to někdo vyjasní).
↑ Rumburak:
počítal jsem to tou 1. možností a vyšlo mi to, díky!
je to asi nejjednodušší způsob, alespoň na zapamatování
nevíte co s tím determinantem ?
↑ Rumburak: Násobení matic není obecně komutativní, takže pro
je nutně
a nikoli
(původní rovnice se maticí
násobí zleva).
↑ musixx:
Děkuji za doplnění, matice jsem už dlouho neviděl ...
↑ kotry:
Na ten determinant neexistuje žádný zázračně jednoduchý způsob výpočtu. Existují různé metody úpravy determinantu
jakožto algebraického výrazu a mélokdy vystačíme pouze s jedinou z nich. Je třeba se jim naučit a používat je pak
kombinovaně podle konkretní situace.
↑ Rumburak: Ještě jsem teda neslyšel, že determinant je algebraický výraz. Dále vždy vystačíme s jednou metodou výpočtu determinantu, otázkou však je čas a úsilí k jeho výpočtu. Pro počítání na papíře je vhodné kombinovat (jak zmiňuje ↑ Rumburak:): rozvoj podle řádků/sloupců (Laplaceův rozvoj), řádkové a sloupcové úpravy (Gaussova(-Jordanova) eliminace), základní vzorečky pro determinant 2. a 3. řádu (Sarusovo pravidlo). Toť pro případ, že nás skutečně zajímá jen determinant a ne třeba celé matice.
V originálním příkladu od ↑ kotry: bych jako poměrně rychlou cestu volil toto:
1. Přičíst (-1)-násobek druhého řádku k prvnímu (tím dostaneme dvě nuly v prvním řádku)
2. Laplaceův rozvoj podle 3. řádku: Budou to vlastně jen znaménka, parametry a,b,c,d a 4 matice (bez parametrů) 3. řádu, kde dvě z nich budou mít v prvním řádku dvě nuly a dvě z nich nulu aspoň jednu.
↑ Rumburak: Ale já nechci slovíčkařit, ani začínat nikam nevedoucí diskuze. Na SŠ se pod pojmem algebraický výraz označuje všechno, co obsahuje nějaké počítání, třeba právě tebou naznačené
. No a běžně používané metody na vyčíslení determinantu nějaké matice jsou poměrně vzdáleny úpravě takového algebraického výrazu (byť jde ve finále vlastně o totéž).
Stránky: 1