Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2

Ahoj, nevíte prosím někdo, co mám na tomto příkladě blbě? Podle informací, by měla vyjít lichá, ale mě nevychází ani jedna. Nejspíš někde ve znaménku, nebo to mám dobře? :) děkuji!

Jde to blbě přečíst ale zadání je : y = x² - 1/ x + x^3
↑ theterka14:
Ale pri zisťovaní sudá - lichá musíš všade do predpisu funkcie dosadiť miesto x opačné číslo, teda (-x) a výsledok porovnať s pôvodným zadaním.
Ak sú zhodné ... sudá (párna)
Ak vyjde mínus pôvodný zápis ... lichá (nepárna)
Ináč - môžeš uribiť kontrolu vo WA, tam myslím udávajú vlastnosti zadaných funkcií...
Chybný je tvoj posledný krok, keď "mínusuješ" čitateľ aj menovateľ.
a nie 

teď nechápu, jak že mínusuji čitatel i jmenovatel? Nemohla bys prosím poslat tvůj postup? Myslela jsem, že má být - u obou, i kdyby tam bylo jedno, tak přece vyjde x na druhou plus 1/ - x - x na třetí

Takhle to mám teda s tím opraveným -
Ale stejně to nevychází.

Co tam mám tedy prosím blbě? Nemůže mi někdo napsat, jak by to počítal on?
Děkuji.

↑ misaH: stejně přeci, když dám to - jen jedno, tak to vyjde x^2 + 1/ - x - x^3

↑ jarrro: tento postup chápu, ale když se to poslední ještě upraví, tak jak to bude se znaménky? Přece - - 1, nám dá +1, tudíž to nemůže být lichá.

↑ theterka14:
A čo by ste tam ešte chceli upravovať, milá slečna? Ďalším vyňatím mínusu buď z výrazu v čitateli alebo v menovateli zlomku si zmeníte znamienka pred všetkými členmi daného výrazu.
A už tu bolo spomenuté, že ak chcete zo zlomku urobiť zlomok opačný, stačí prehodiť znamienka resp. vynásobiť číslom (-1) len jeden zo zlomkových výrazov - buď v čitateli, alebo v menovateli. Nikdy nie oba naraz - to by sa tie mínusjedničky navzájom vykrátili :-)

Tudíž tedy tato funkce není lichá ani suda?
Takže když mám - f (x) a zlomek, tak to - bude patřit jen k jedné části zlomku? Buď si vyberu jmenovatel nebo citatel?
Děkuji!

↑ theterka14:
Ale veď kolega ↑ jarrro: všeobecným výpočtom dokázal že platí
, čo je definícia nepárnej (lichej) funkcie.

Dobře, takže to mám takhle správně? Už se to rovná, tak by to měla být lichá.
Děkuji za odezvu všem!

V treťom riadku, za f(-x) je zle dosadené do čitateľa. Viď príspevok od kolegu ↑ jarrro:.
Výrazy a premenné s mínusom je vhodné vkladať pri dosadzovaní do zátvoriek, aby nevznikali problémy pri nasledovných úpravách ako napr. pri umocňovaní a odmocňovaní.

Já se na to dnes ptala učitele, a bylo mi sděleno, že to mám špatné, že tam musí být + x^2, že když tam je - tak se to přece změní na +.
Tak teď už vůbec nevím.
Jak to tedy má prosím být? :-D
Má být x^2 - 1 nebo - x^2 - 1?

Myslela jsem, že má vyjít lichá funkce, tudíž musí být stejně f -x) a - f(x), a v tom příkladu to tak mám.

x^2 - 1/ -x - x^3

Nebo co mám v tom postupu blbě? Moc to nechápu. Aby byla lichá tak musí být přece f (-x) rovno - f (x), což mám.
Stránky: 1 2