Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2

↑ vlado_bb:
Zadávateľka to zrejme potrebuje vidieť názornejšie...
Problémom je toto zakrúžkované mínus:
Aby bol daný zápis správne tak to mínus tam buď nemá byť vôbec (no potom je tento zlomok navlas rovnaký so zlomkom za ním a teda nemá zmysel písať za sebou 2 identické zlomky), alebo má byť v čitateli spolu s x v zátvorke a zátvorky umocnené na druhú, teda
.
Netuším ako viac polopatě to vysvetliť, nemám učiteľské vlohy ani prax.
EDIT: opravené z + na -.

Dobře, to chapu. Vím, že jsem to napsala blbě, že tam měly být zavorky. Ale vy teď píšete +1 a já v tom svém mám -1.
Takže prostě výsledek správně je : x^2 - 1/ -x - x^3 ano?

A když mám tedy
I f(x) a je to zlomek, tak s tím mínus počítám jen v jednom buď tedy v čitateli nebo jmenovateli ano?
Děkuji moc!

↑ theterka14:
Pardon, malý preklep - opravené.

Super super, děkuji moc!
A tedy f(x) a je to zlomek, tak s tím mínus počítám jen v jednom buď tedy v čitateli nebo jmenovateli ano?

↑ theterka14:
Trochu brzdite milá slečna - toto nie je chat. Napísanie príspevku niečo trvá :-) je to síce nešťastne formulované, ale asi viem, čo máte na mysli...
Pokiaľ máte nejaký výraz
zmeniť na opačný, teda
a tento výraz je zlomok, tak potom číslom (-1) násobíte buď len čitateľa, alebo len menovateľa.
Ak však máte nejaký výraz
zmeniť na výraz s opačnou hodnotou premennej, teda na
, musíte všade tam kde je pôvodná premenná dosadiť premennú s mínusom.
V prípade že sa vo výraze vyskytujú mocniny, odmocniny a iné zákernosti citlivé na hodnotu znamienka ktoré ovsahujú, je vhodné celú opačnú premennú
dať do zátvorky, teda
.
Pridanie zátvoriek síce môže spôsobiť, že výraz bude na prvý pohľad neprehľadný, ale je lepšie zátvorky pridať aj tam kde nemusia nutne byť, než nedať žiadne...programátori by vedeli rozprávať :-)
Pre prípad nášho konkrétneho zlomku to vyzerá nasledovne:

Děkuji moc za podrobné vysvětlení a ukázkový příklad. Počítám to trochu jinak , ale to snad nevadí, když výsledek je stejný.
Ještě jednou moc děkuji! :-)
Stránky: 1 2