Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
můj problém se týká prvního prvku u konkrétních příkladů.
Když jsme určovali počet rovin, tak
, protože rovinu učují 3 body minimálně, v případě číselné řady, to byl první prvek...atpod.
Ale např. u příkladu:
jsme počítali s prvním prvkem
.
Takových příkladů, bylo víc a má otázka je, zda-li je toto možné udělat u příkladů jako je výše.
↑ Michal23: Prvy krok pri indukcii zavisi od dokazovaneho tvrdenia. Ak je
, tak prvy prvok tejto mnoziny je nula

Súhlasím s kolegom ↑ vlado_bb:. Vo všeobecnosti, ak máš vykonať dôkaz nejakého tvrdenia pomocou MI, tak za
alebo akýkoľvek iný index ktorý máš uvedený v zadaní dosadzuješ také najmenšie číslo, aké ti zadaná množina pre ktorú máš tvrdenie dokázať, dovoľuje.
Takže v případě dělení roviny n přímkami na oblasti, je možné mít první prvek 0, pokud zadané tvrzení netvrdí opak?
Resp. nebyla zadaná podmínka pro to jaké mám zvolit n.
MI se počítá pouze s
a někdy i s 0, pokud to chápu dobře.
Pokud není žádná přímka, tak máme pouze 1 oblast roviny.

↑ Michal23:
To by sme museli vidieť zadanie. Kontext sa totiž môže líšiť od príkladu k príkladu, preto je nutné na každé zadanie pozerať individuálne.

↑ Michal23:
Tak tu by šlo použiť aj
, pretože to sa rovná prípadu, keď žiadnu priamku do roviny nezakreslíme a teda nám ostane len jedna oblasť - celá nerozdelená rovina :-).
Ak by však niekto oponoval, že priamka musí byť nutne fyzická t.j. zakreslená, tak v tom prípade je najmenším takým
.
Ahoj. Lze použít různé modifikace důkazu indukcí, např. dokázat T(1), T(2) a následně T(n)=>T(n+2), apod.
Stránky: 1