Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Aky je pomer plochy jedneho daneho trojuholnika a plochy trojuholnika ktoreho strany su dlzky taznic daneho trojuholnika?
Pozdravujem ↑ Honzc:,
Tu v zaujimavych ulohach je dobre dat cele riesnie -(a ) takychto uloh.
Hint.
Mozte sa inspirovat tymto obrazkom:
G oznacuje tazisko (Gravitacne centrum=Le centre de gravité trojuholnika ABC).
↑ vanok:
Tak tedy důkaz, že poměr obsahu trojúhelníka k obsahu plochy trojúhelníku vytvořeného z jeho těžnic je 4:3.
Označme P obsah plochy trojúhelníka ABC a P1 obsah plochy trojúhelníka vytvořeného z jeho těžnic.
1.protože
je obsah 6-ti úhelníku AHBJCL roven 2P.
2. tento 6-ti úhelník je tvořen 6-ti shodnými trojúhelníky AHT,HBT,BJT,JCT,CLT a LAT jejichž strany jsou vždy
3. tedy plocha takového tr. je velikosti plochy P1.
Máme tedy rovnici:
↑ check_drummer:
Samozřejmě, že těžnic. (trojúhelník tětivy nemá). Děkuji za upozornění.
Pozdravujem,
Staci aj to, ze na #4 trojholnik GG’A ma strany a vieme, ze ma plochu P/3 trojuholnika ABC plochy P ( to bolo tu https://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=105628 dokazane) a je podobny taznicovemu trojuholniku, ktory ma plochu
.
Poznamka.
Na dokaz sa moze pouzit aj napr. Trojuholnik AA’A’’ stran , kde A’A’’||BB’ a A’’A||CC’.
(Cf. Oznacenia ako v #4).
Ahoj ↑ Honzc:,
Este ma napadlo, ze i ked vieme ( lahko) vyjadrit pomocou
, zda sa mi tazke riesit dany problem analyticky.
↑ vanok:
Ahoj
Nad touto úvahou jsem taky nedávno přemýšlela.
Vyšla jsem z trojúhelníku a/2,b/2,ta a úhlu 180-alfa.. Odvodila tak
.
Podobně vztahy pro druhé mocniny tb,tc.
Pak by asi šlo zkoumat podíl druhých mocnin obsahů trojúhelníků podle Heronových vzorců.
Ale přišlo mi to početně hodně zdlouhavé (vyžaduje to spočítat čtvrté mocniny těžnic a součiny druhých mocnin dvojic těžnic).
Nebo tě napadl kratší postup?
Ahoj ↑ krakonoš:,
Prave to iste ma odradilo od analytickej metody.