Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
v didaktickém testu jsme dostali jednoduchou slovní úlohu, ale nemůžeme se shodnout na jedné odpovědi.
Zněla asi takto: ,,Petra napíše článek o 20% rychleji než Olga, tudíž ho dopíše o 40 minut dříve. Za jak dlouho napíše článek Olga?"
Logicky by to bylo:
Petra...1,2x
Olga...x
1,2x = x+40
x = 200
Podle mě ano, ale jsem v rozporu s ostatními,
předem děkuji za odpověď.
↑ HamsterJosef:
Hezký den.
Řekl bych, že
Délka článku .... d
Olga ... T -> rychlost = d/T
Petra .... T-40 -> rychlost d/(T-40)
-> 

↑ Jj:
Myslím, že se ale nejedná o společnou práci, ale jednotlivý výkon.
↑ HamsterJosef:
Jj, nejde o společnou práci, ale o vztah mezi individuálními rychlostmi podle zadání.
↑ HamsterJosef:
No - a čo je to x?
Podľa tej pravej strany to vyzerá, že x sú nejaké minúty, lebo pripočítavaš k ixu číslo 40, čo znamená minúty.
Celý tvoj zápis potom vlastne znamená, že počet minút (práce) rýchlejšieho človeka (vraj teda 1,2x) je o 40 minút dlhší než počet minút pomalšieho - a to asi pravda nebude...
Okrem postupu od Jj sa dá postupovať tak, že sa píše rovnako dlhý text dvoma rýchlosťami, pričom 
Platí:

t_O... čas Oľgy, v_O... rýchlosť Oľgy
t_P... čas Petry, v_P... rýchlosť Petry
rýchlosť písania krát čas písania je celé dielo
V skutočnosti je to z inej strany vzťah od Jj (zdravím)...

↑ misaH:
Zdravím, myslím, že rovnice není dobře.
Výpočtem zjistíme, že:
minut.
Čas psaní Petry by tedy byl 200 minut a těchto 200 minut není 80 % z 240 minut.
Podle mě by to mělo být:
t - čas Olgy
0,8 t - čas Petry
řešíme:
Čas psaní Olgy je 200 minut, čas Petry 160 minut, což je o 20% času méně než čas Olgy.
Ale třeba se mýlím.
PS:
Ta rovnice by měla být takto:
↑ Cheop:
Přeji pěkný den,
ale pokud vezmeme Olgu jako základ, čili 100 % a Petra tedy splňuje 120 %, pak 200 a 240 minut sedí... a Olga určitě podala 100% výkon, článek dopsala ... jen pomaleji... :D (a stačí k tomu nepřímá úměra). :)
↑ Cheop:
Ja to tak nepočítam (nekontrolujem).
Podľa mňa o 20% (od Oľgy) je väčšia rýchlosť písania... to nepustí.
Rýchlosť krát čas (= celý text) sú u oboch rovnaké, to je celé...
Rýchlejšej osobe patrí kratší čas. A dá sa použiť aj tá úmernosť (nepriama).
v..............t
1,2v.........(t-40)
Teda
První řešení (pokud je těmi 20% myšleno to, že je to o 20% menší čas)
Doba psaní Olgy ... t
Doba psaní Petry ... 0,8 t
Rozdíl v čase psaní ... 0,2 t
0,2 t = 40
t = 200 min
Olga napíše článek za 200 minut
Petra napíše článek za 160 minut
Je to principielně totéž jako
1,2 t = t + 40
--------------------------------------------------------------------
Druhé řešení:
pokud je těmi 20% myšleno to, že je to o 20% větší rychlost psaní
y ... celkový počet znaků
x ... rychlost psaní Olgy ( znaků za minutu)
1,2x ... rychlost psaní Petry ( znaků za minutu)
y : (1,2x) ... čas psaní Petry
(y:x) ... čas psaní Olgy
y : (1,2x) = (y:x) - 40
y = 1,2 y - 48 x
48 x = 0,2 y
240 x = y
Olga napsala článek za 240 minut
↑ cardano:
Takže teda ako?
Čo tá Oľga?
Alebo píšeš len tak? Ukázať sa, napísať niekam niečo?
O o 20% menšom čase nie je nikde reč predsa, prečítaj si celé vlákno.
↑ misaH:
Takový řeči si můžeš nechat pro někoho jinýho. Problém je v nejasnosti zadání. Já bych udělal druhé řešení, protože rychlost psaní je počet znaků za minutu.
Kdyby bylo zadání např. : řidič A jedo o 20 % rychleji než řidič B, tak bych taky předpokládal, že jede o 20% větší rychlostí
Nevím, proč bych to měl pročítat. Podstatný je, jak to myslel(i) autor(ři) toho zadání a ne to, co si myslí x lidí v diskuzi.

Kolegyňa ↑ misaH: má pravdu. Zadanie hovorí o 20% väčšej rýchlosti písania, čo nie je to isté ako o 20% menej času potrebného na napísanie článku. Tieto úvahy nie sú ekvivalentné, pretože percentuálne prepočty sú počítané z odlišných základov ako tu už spomenul kolega ↑ Al1:.
↑ cardano:
Prečo máš čítať "diskusiu"?
No aby si vedel, čo už zaznelo a nevypisoval kilometre už napísaného a aby si si prípadne ujasnil základy učiva o percentách...a aby to nevyzeralo, že máš nutkanie písať a písať bez ohľadu na to, čo už v reakciách je (to môže totiž viesť k banu).

↑ misaH:
Toto bolo určené skôr pre ostatných kolegov ako relevantný argument. Pôvodný žiadateľ o pomoc HamsterJosef, ktorý zrejme ako jediný z prítomných v tejto diskusii ešte nebol vyššou matematikou políbený, sa diskusie pomerne zdržiava...ale ja mu to nezazlievam. Toto si musíme vyjasniť my "vysokoškoláci" sami.
Na druhú stranu, nemali by sme to tu príliš zahlcovať spamom a OT.
↑ Ferdish:
Myslel jsem si, že podstatné je zodpovědět dotaz autora otázky, co a proč by jak mělo být. Ale tady je zřejmě nejvíc podstatné řešit počet odpovědí.

↑ krakonoš:
Rovnica
mi nedáva zmysel z fyzikálneho hľadiska. Ak mám odčítať dve veličiny od seba bez toho aby som ich musel premieňať, musia mať rovnaký rozmer tj. byť vyjadrené v rovnakých jednotkách aj ich násobkoch. Ak navyše predpokladám, že kolegyňa misaH vyjadrovala čas
v minútach, tak nevidím žiaden logický zmysel odpočítavať od
dve tretiny z jednej minúty, ani ako sa k tomu prišlo.
Zrejme ste mala na mysli skôr
, ale tam mi zasa nesedí Vaša poznámka ohľadom základných úvah o pohybe. Pretože ak mám danú pevnú dráhu (tu rozsah článku ktorý treba napísať), tým že ju prejdem o 20% rýchlejšie neznamená, že môj čas sa tým skráti o dve tretiny jeho pôvodnej hodnoty. Na to by som sa ako fyzik pozrel...