Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 10. 2019 19:12

Knesto
Zelenáč
Škola: Gymnázium
Pozice: Student
Reputace:   

Limita posloupnosti - odmocnina

Dobrý den, nevíte někdo, proč konkrétně nemohu udělat v tomto příkladu: $lim\sqrt[n]{4+\frac{5}{n^{3}}}$ úpravu stylem, že 5/n^3 jde k nule a tedy cela odmocnina jde k jednicce? Prý se jedná o částečné limitění a mám to řešit větou o limitě sevřené posloupnosti, ale zajímalo by mě, co konkrétně mi zakazuje tuto úpravu udělat. Předpokládám, že to souvisí s větou o aritmetice limit posloupnosti, ale nevím, proč konkrétně. Děkuji za odpovědi.

#2 24. 10. 2019 19:24

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Re: Limita posloupnosti - odmocnina

↑ Knesto:

Ahoj, tak treba v pripade limity $\lim\limits_{n\to\infty}\left(1+\frac{1}{n}\right)^n$ se nevyplati castecne limitit vnitrek zavorky :-)
V tvem pripade vyjde castecne limiteni stejne, ale jak bys postupoval, kdyby tam bylo treba $\lim\limits_{n\to\infty}\sqrt[n]{n^3}$ ?

#3 24. 10. 2019 22:09 — Editoval krakonoš (24. 10. 2019 22:11)

krakonoš
Reputace:   34 

Re: Limita posloupnosti - odmocnina

↑ Knesto:
Ahoj
Pri vyjadreni odmocniny
exp(1/n*ln(4+5/nnatreti)) zde nevznika v exponentu exponenciely neurcity vyraz typu 0*nekonecno.
Zatimco kdyby misto cisla 4 zde byla 1, tak byuz vznikl neurcity vyraz a bylo by zapotrebi dalsich uvah.
Takze jsem nazoru,ze dosazeni primo je mozne.

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

Zápatí