Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nejnižší tón, který může klavír zahrát má frekvenci 27.5 Hz. Celé struna má délku 2 m a hmotnost 400 g. Část struny, která kmitá má délku 1.9 m. Jaké napětí musí struna mít, aby vydávala zvuk o správné frekvenci?
Snažila jsem se úlohu řešit pomocí 2. Newtonova pohybového zákona, ale vždy se dostanu k tomu, že neznám vlnovou délku a nemohu ji známými veličinami vyjádřit. Jdu na to vůbec dobře?
↑ phoinix:
Jen nápad: bez dalších informací bych zkusil předpokládat, že struna kmitá v základním módu, tj. 
Očividně musím dělat nějakou chybu ve vzorcích a tím, jak nad tím sedím dlouho si toho nevšimnu. Zapsala jsem si rovnici takto:
Když dosadím to, co jste mi poradil, získám následující:
, kde t=1 s, tedy:
, což je špatně a i ve výsledcích je napsáno, že potřebná síla má být něco přes 2 000 N.
Něco musím přehlížet.
Kmitání struny sice plyne z Newtonova zákona - ale dost komplikovaným způsobem, je třeba nejprve odvodit vlnovou rovnici...(teď ale koukám, že tam stejně není odvození přímo pro strunu)
Odvození vlnové rovnice
což asi můžeš přeskočit, a přejít rovnou k výsledku, tedy
Kmitání struny
V okazovaném článku už je i vztah mezi rychlostí šířený vlny hmotností struny + síly co ji napíná.
Ze znalosti rychlosti a vlnové délky lze už spočítat i frekvenci - jen je třeba ještě pochopit, co jsou to ty MODY kmitání - protože struna může kmitat vícero způsoby.
Finální vzorec pro základní frekvenci napnuté struny je taky třeba tady:
Mersennův zákon