Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, potřeboval bych pomoct s jedním úkolem.
Mám sestrojit válec v MP s tim, že mám dány středy podstav S=[0;0;60] a S'=[40,30,100]. A v=2r.
Začal jsem tím, jsem sklopil bod S'2, pak by S2[S2'] měla být skutečná výška (myslím, že S2=[S2]). Vzal jsem půlku této délky a naházel ji na kolmice k S2S2' a získal jsem tak hlavní vrcholy těch podstatných elips. Ale potřeboval bych poradit jak dále získat vedlejší vrcholy, nebo něco co by mi pomohlo ty elipsy sestrojit.
Díky za pomoc.
↑ TheShow2012:
Hezký den.
Podle popisu jste myslím sklopil osu válce do nárysny -> přímka S2[S'2] v nárysně (pokud hranaté závorky označují sklopený bod).
V tom případě sestrojte kolmici k S2[S'2] v bodě [S'2], od něj naneste na obě strany úsečky o délce r, koncové body těchto úseček promítněte kolmo na S2S'2 = vedlejší vrcholy nárysu průmětu podstavy.
Řekl bych, že bývá účelné přikládat k takovým dotazům náčrtek aktuálního stavu řešení.

↑ Jj:
Díky moc, jen jsem si nebyl jistý jestli to právě takto bude fungovat.
Obrázek jsem chtěl přidat, ale z nějakého důvodu mi to pise, že to není obrázek, i když je ve formátu jpg.
E: už mimo téma, ale když už jsem u toho, mohl byste mi vysvětlit co znamená když mám v MP dánu rovinu jejíž jedna souřadnice je nekonečno ?
↑ TheShow2012:
Myslím, že
-> půdorysná stopa je kolmá na osu x
-> nárysná stopa je kolmá na osu x
-> obě stopy jsou rovnoběžné s osou x

↑ Jj:
Díky