Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj všem, mohl by mi prosím někdo poradit s touto rovnici, proč mi to nevychází?
Děkuji.
Zadani: 
A= 1 -2 B= 4 -1
-3 0 2 -5
Upravila jsem na 
První zavorka mi vyšla -1 1
-2 8
druhá zavorka mi vyšla 0 2
3 1
A z toho jsem následně udělala inverzní matici
Determinant mi vyšel -6.
Poté jsem začala násobit, ale výsledek vyšel špatně.

Mohl by mi prosím někdo říct, zda mám v postupu chybu, nebo to bude v nasobeni? Děkuji.
Ahoj ↑ theterka14:,
A tu inverznu maticu si nasla aku?( pises, mas determinant tej, ktoru potrebujes iverzovat ....ten determinant je ok, a potom ??)

Už jsem na to přišla. Nejspíš byla chyba v té inverzní matici, přehodila jsem to c a b, ale má to být takto
Tak už by to mělo vyjít správně =)
↑ theterka14:,
Napis co ti vyslo ( numericky). Dakujem.

↑ vanok: vyšlo mi
-1/6 -4 2
-26 4
Je to tak spravne prosím?
Ja mam tu inverznu maticu
1/6*(-1 2
3 0)
( skontroluj to nasobenim)

↑ vanok: pořád mi to vychází stejně. Jak jste prosím nasobil?
Nasobim tuto matici -1 1
-2 8
Touto matici 1 -2
-3 0
A z toho mi to vyšlo.

Podle výsledků by to mělo vyjít
X = 1/3 2 -1
13 -2
Nasobit matice : mnemotechnicka veta je : riadok *stlpec.
( to nasobenie tak ako v skalarnom sucine).
( ale to uz iste vies)
Napis v kludevpozorne cely vypocet.
A tu ↑ theterka14:, si nepouzila inverznu maticu.... tak nemozes mat spravne vysledok.
Inac skus pisat v LaTeX ....

Takto tedy začnu násobit a vyjde mi 
Nakonec to upravím a budu před maticí mít ještě to 

My si tedy vždy říkali sloupec a řádek

ještě otázka mimo, ale když bude matice ve tvaru 3,3 nebo 4,4, tak inverzní matici musím spočítat jiným pravidlem, že ano?

↑ misaH: tak to bych měla mít přece správně, mám to stejně, jak si to napsala ty :-)
Mě se to nejlíp pamatuje takto (C = A*B):
V tenzorové algebře údajně existuje tzv. Einsteinova sumační konvence, která vypadá tak, že se tam ten znak sumy ani nepíše, a sčítá se přes to písmeno, co je tam dvakrát. Takže pak by to bylo jen
theterka14 napsal(a):
ještě otázka mimo, ale když bude matice ve tvaru 3,3 nebo 4,4, tak inverzní matici musím spočítat jiným pravidlem, že ano?
Pokud si tvůj postup popíšeš dostatečně obecně, lze použít v principu pro libovolně velkou matici. Viz:
výpočet inverzní matice přímo
Prakticky to ovšem půjde reálně tak ještě pro matici velikosti 3, víc už bych to snad ani nezkoušel. Problém je výpočtem těch determinantů, se vzrůstajícím n se to extrémně rychle komplikuje...pro matice vyšších řádů je lepší ta eliminační metoda (popsána tamtéž) a pro opravdu velké matice bude asi nejlepší numerické řešení (je sice jen přibližné, ale v reálu lepší než to "přesné").

Děkuji za popis.
Tudíž, kdybych měla matici 3,3, tak to použít mohu, ale determinant a inverzní matici budu počítat jinak a bude to delší.
Jo, tam mělo být
Upravím to. Ale jinak to mám dobře, že ano?
Pozdravujem ↑ MichalAld:,
Metoda v tvojom odkaze skutocne dobre funguje.
Ale, je skoda, ze autor ani nenaznacil dokaz, preco je to tak.
Ten dokaz ta zaujima?

↑ vanok: teď nechápu, otázku na mě? :-)

↑ MichalAld: Děkuji za odpověď. :-)