Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, budu moc ráda za pomoc u tohoto příkladu:
Kružnice k(S; R) a m(O; r) mají vnější dotyk. Přímka t je jejich společnou
tečnou. Vypočítejte poloměr x kružnice, která se dotýká kružnice
k, m a přímky t.
Došla jsem k vyjádření x pomocí pythagorovky, ale mám tam použité i body dotyku (T2, T3), což by asi být nemělo, že?
Pokud někoho něco napadá, budu ráda.
Děkuji
Ahoj ↑ denvan:,
Tvoje riesenie skus otestovat konstrukciou.
Kulturna poznamka.
Akoze si na pedagogickom smere, tak ste ste iste studovali Soddy-ho konfiguracie. (Alebo, aj to sa uz dnes neuci?)
A vdaka nim najdes elegantne riesenie tvojho problemu.
Tvoj problem, moze tiez konstrukcne riesit vdaka vhodnej Apollonius-ovej konfiguracie, co potom tiez mozes pouzit.
Už jsem na to přišla, ale děkuji za odpověď.
Jsem v 1. ročníku (1. semestr), takže toho moc za sebou zatím nemáme :D Soddy-ho konfigurace mi zatím nic neříkají, ale myslím, že se k tomu jistě také dostaneme.
↑ denvan:
Ahoj
Když si představím, že přímkou je osa x v kart s souřadnic.
Mě napadlo spočítat pomocí Pytágorky vzdálenost bodů dotyku na ose x pro dvě kružnice, kde znám jejich poloměry.
Vzdálenost jejich středů známe(přepona),odvěsna bude rozdíl jejich poloměrů.
Dále jsme schopni určit obsah obdélníku(poloměr největší kružnice*vzdálenost spočtená pytagorkou), tento obdélník rozdělíme na 3 další obdélníky, kde středy těch dvou menších kružnic vedeme rovnoběžky s osou x.
Součet obsahů všech tří obdélníků je roven obsahu toho celkového.
🎄🎁
Stránky: 1