Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 06. 2009 18:57

kowtnaak
Místo: Liberec
Reputace:   

relace

zdravim, dělám si nějaké příklady na relace a tento mi vyšel přesně obráceně, tak by mě zajímal váš názor
příklad je:

x R y práve tehdy, když $x^2 - y^2 + xy < 1$.

Rozhodnete, zda a) $-2 R \circ R 1$, b) $-2 R \circ R^{-1} 1$

v řešení mám že b) platí a) neplatí, bohužel jak jsem řikal vyšlo mi to obráceně.
b) jsem řešil tak že pokud má jít o inverzní relaci tak se prohodí prvky čili musím zjistit jestli -2 je v relaci s 1 což není a a) mi vyšlo že platí přes -1

#2 02. 06. 2009 19:50

xxsawer
Reputace:   

Re: relace

↑ kowtnaak:

Řek bych, že sis přehodil prvky :)
Podle toho jak to máš napsaný totiž testuješ jestli je -2 v relaci s 1 v příkladu a)

#3 02. 06. 2009 19:59

kowtnaak
Reputace:   

no prvky jsem si přehodil v tom bčku u té inverzní relace, u ačka sem snad nic nepřehazoval...doufam teda..

#4 02. 06. 2009 20:11

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Důležité je, že skládáme relace. Ukažme, že b platí. Víme, že
-2R 3,
1R 3, tedy
$3R^{-1}1$. Použitím prvního a třetího řádku máme
$-2R\circ R^{-1}1$.

Podobně v a) hledáme t takové, aby -2Rt a tR1. To dá nějaké dvě nerovnosti a ukážeme, že jsou mezi sebou ve sporu (tedy že takové t nenajdeme). Kdybychom chtěli řešit b) pořádně, budeme postupovat také přes nerovnosti, ale vyplatilo se tipovat hodnotu t. Já jsem zvolil 3, ale fungovala by i 4,5,6, ...

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 03. 06. 2009 15:06

kowtnaak
Reputace:   

aha...už chápu kde jsem měl chybu, ale u toho b) pořád nechápu jaktože tím že je tam ta druhá relace inverzní nevypadá ta první jako -2R1 ? přece když se skládají relace tak pokud máme aRRc tak existuje 'b' pro které platí že je v relaci s 'c', a 'a' je v relaci s 'b'. takže pokud máme aR(R^-1)c tak tím 'b' se stává prvek 'c'...

#6 03. 06. 2009 16:18

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ kowtnaak:Chcema aby a=-2 bylo v relaci RoR^(-1) s b=1, tedy aby existovalo c splňujíci -2 R c, c R^(-1) 1 . Druhou část můžeme přepsat jako 1 R c, k prohození opravdu dojde. A pokud jsem výše neudělal chybu, vyhoví c=3.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí