Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim, dělám si nějaké příklady na relace a tento mi vyšel přesně obráceně, tak by mě zajímal váš názor
příklad je:
x R y práve tehdy, když
.
Rozhodnete, zda a)
, b) 
v řešení mám že b) platí a) neplatí, bohužel jak jsem řikal vyšlo mi to obráceně.
b) jsem řešil tak že pokud má jít o inverzní relaci tak se prohodí prvky čili musím zjistit jestli -2 je v relaci s 1 což není a a) mi vyšlo že platí přes -1
↑ kowtnaak:
Řek bych, že sis přehodil prvky :)
Podle toho jak to máš napsaný totiž testuješ jestli je -2 v relaci s 1 v příkladu a)

Důležité je, že skládáme relace. Ukažme, že b platí. Víme, že
-2R 3,
1R 3, tedy
. Použitím prvního a třetího řádku máme
.
Podobně v a) hledáme t takové, aby -2Rt a tR1. To dá nějaké dvě nerovnosti a ukážeme, že jsou mezi sebou ve sporu (tedy že takové t nenajdeme). Kdybychom chtěli řešit b) pořádně, budeme postupovat také přes nerovnosti, ale vyplatilo se tipovat hodnotu t. Já jsem zvolil 3, ale fungovala by i 4,5,6, ...
aha...už chápu kde jsem měl chybu, ale u toho b) pořád nechápu jaktože tím že je tam ta druhá relace inverzní nevypadá ta první jako -2R1 ? přece když se skládají relace tak pokud máme aRRc tak existuje 'b' pro které platí že je v relaci s 'c', a 'a' je v relaci s 'b'. takže pokud máme aR(R^-1)c tak tím 'b' se stává prvek 'c'...

↑ kowtnaak:Chcema aby a=-2 bylo v relaci RoR^(-1) s b=1, tedy aby existovalo c splňujíci -2 R c, c R^(-1) 1 . Druhou část můžeme přepsat jako 1 R c, k prohození opravdu dojde. A pokud jsem výše neudělal chybu, vyhoví c=3.