Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 06. 2009 18:57

kowtnaak
Místo: Liberec
Reputace:   

relace

zdravim, dělám si nějaké příklady na relace a tento mi vyšel přesně obráceně, tak by mě zajímal váš názor
příklad je:

x R y práve tehdy, když $x^2 - y^2 + xy < 1$.

Rozhodnete, zda a) $-2 R \circ R 1$, b) $-2 R \circ R^{-1} 1$

v řešení mám že b) platí a) neplatí, bohužel jak jsem řikal vyšlo mi to obráceně.
b) jsem řešil tak že pokud má jít o inverzní relaci tak se prohodí prvky čili musím zjistit jestli -2 je v relaci s 1 což není a a) mi vyšlo že platí přes -1

#2 02. 06. 2009 19:50

xxsawer
Reputace:   

Re: relace

↑ kowtnaak:

Řek bych, že sis přehodil prvky :)
Podle toho jak to máš napsaný totiž testuješ jestli je -2 v relaci s 1 v příkladu a)

#3 02. 06. 2009 19:59

kowtnaak
Reputace:   

no prvky jsem si přehodil v tom bčku u té inverzní relace, u ačka sem snad nic nepřehazoval...doufam teda..

#4 02. 06. 2009 20:11

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Důležité je, že skládáme relace. Ukažme, že b platí. Víme, že
-2R 3,
1R 3, tedy
$3R^{-1}1$. Použitím prvního a třetího řádku máme
$-2R\circ R^{-1}1$.

Podobně v a) hledáme t takové, aby -2Rt a tR1. To dá nějaké dvě nerovnosti a ukážeme, že jsou mezi sebou ve sporu (tedy že takové t nenajdeme). Kdybychom chtěli řešit b) pořádně, budeme postupovat také přes nerovnosti, ale vyplatilo se tipovat hodnotu t. Já jsem zvolil 3, ale fungovala by i 4,5,6, ...

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 03. 06. 2009 15:06

kowtnaak
Reputace:   

aha...už chápu kde jsem měl chybu, ale u toho b) pořád nechápu jaktože tím že je tam ta druhá relace inverzní nevypadá ta první jako -2R1 ? přece když se skládají relace tak pokud máme aRRc tak existuje 'b' pro které platí že je v relaci s 'c', a 'a' je v relaci s 'b'. takže pokud máme aR(R^-1)c tak tím 'b' se stává prvek 'c'...

#6 03. 06. 2009 16:18

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ kowtnaak:Chcema aby a=-2 bylo v relaci RoR^(-1) s b=1, tedy aby existovalo c splňujíci -2 R c, c R^(-1) 1 . Druhou část můžeme přepsat jako 1 R c, k prohození opravdu dojde. A pokud jsem výše neudělal chybu, vyhoví c=3.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí