Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, již jakou dobu se snažím vypočítat jeden příklad. Bohužel jsme nic podobného neprobírali a na internetu jsem se nic kloudného nedozvěděl. (našel jsem stejný příklad v několik let starém příspěvku, ale použitelná odpověď tam nebyla)
Vypočítejte: 
kde plocha S je vnější strana kulové plochy 
Pokoušel jsem se na to využít sférické souřadnice, ale ačkoli si vytvořím nějaké parametry, nevím jak mám reagovat na "dydz", když jsme pokaždé používaly "ds" a celkově jsem zmatený ze spolupráce sférických souřadnic a plošných integrálů.
Za jakékoli rady/připomínky, popřípadě výpočet budu rád.
Díky
↑ mckrek7:
Ahoj
Toto je křivkový integrál druhého druhu
Podle článku Plošný a křivkový integrál-UJEP na internetu (physics.ujep.cz/jmaly....) jsem pochopila,žeprvní sčítanec kde figuruje dydz se bere tak, že y vyjadříme v nových proměnných alfa, gama dle sfer. souřadnic, z rovněž a spočteme
determinant matice parc deriv y podle alfa;parc derivace y podle gama
parc derivace z podle alfa;parc derivace z podle gama
Aspoň já to chápu jako jistý jakobián*dalfa dgama.Dále si pochopitelně i třetí mocninu x vyjádříme ve sférických souřadnicích a pak integrujeme podle alfa,gama..použijeme Fubiniovu větu
↑ mckrek7:
Hezký den.
Až tak těmto integrálům nehovím, ale řekl bych, že podle Gaussovy (resp. Gaussovy - Ostrogradského) věty se plošný integrál tvaru
přes vnější stranu uzavřené plochy S dá upravit na objemový integrál
Takže v tomto konkrétním příkladě zřejmě bude S koule
x² + y² + z² = 4 a dále
Na použití uvedené věty jsou na internetu stovky příkladů.
Navážu na Vaši SZ, z níž jsem pochopil jen tolik, že substituce ve vícerozměrném integrálu jdou úplně mimo Vás a uvedu rámcově další postup při využití sférických souřadnic při dořešení úlohy:

J = Jakobián transformace
Při uvedené transformaci a po úpravách
, takže
po transformaci myslím
což je (pokud jsem se nepřeklepl) prakticky integrál řešitelný "z hlavy".
Nezbude, než problematiku substituce ve vícerozměrných integrálech nastudovat.
↑ Jj:
Dobrý den,
moc děkuji za Vaší pomoc. Popravdě tohle už jsem řešil u dřívějších příkladů, ale absolutně mě to nenapadlo u tohoto (
).
Po vypočtení Vašeho integrálu mi vyšel správný výsledek. Omlouvám se za otravování u takto jednoduchého řešení, mělo mi to dojít.
↑ mckrek7:
S "otravováním" si nedělejte vrásky. Řekl bych, že škoda je jen toho dotazu, který nebyl vznesen.