Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 12. 2019 20:21

mckrek7
Zelenáč
Škola: ZČU
Pozice: student
Reputace:   

Plošný integrál

Zdravím, již jakou dobu se snažím vypočítat jeden příklad. Bohužel jsme nic podobného neprobírali a na internetu jsem se nic kloudného nedozvěděl. (našel jsem stejný příklad v několik let starém příspěvku, ale použitelná odpověď tam nebyla)

Vypočítejte: //forum.matweb.cz/upload3/img/2019-12/46660_mathtex.gif

kde plocha S je vnější strana kulové plochy $x^{2}+y^{2}+z^{2}=4$

Pokoušel jsem se na to využít sférické souřadnice, ale ačkoli si vytvořím nějaké parametry, nevím jak mám reagovat na "dydz", když jsme pokaždé používaly "ds" a celkově jsem zmatený ze spolupráce sférických souřadnic a plošných integrálů.

Za jakékoli rady/připomínky, popřípadě výpočet budu rád.

Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) mckrek7)

#2 30. 12. 2019 00:44 — Editoval krakonoš (30. 12. 2019 01:44)

krakonoš
Reputace:   34 

Re: Plošný integrál

↑ mckrek7:
Ahoj
Toto je křivkový integrál druhého druhu
Podle článku Plošný a křivkový integrál-UJEP na internetu (physics.ujep.cz/jmaly....) jsem pochopila,žeprvní sčítanec kde figuruje dydz  se bere tak, že y vyjadříme v nových proměnných alfa, gama dle sfer. souřadnic, z rovněž a spočteme
determinant matice   parc deriv y podle alfa;parc derivace y podle gama
                               parc derivace z podle alfa;parc derivace z podle gama
Aspoň já to chápu jako jistý jakobián*dalfa dgama.Dále si pochopitelně i třetí mocninu x vyjádříme ve sférických souřadnicích a pak integrujeme podle alfa,gama..použijeme Fubiniovu větu

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

#3 30. 12. 2019 02:39

Brano
Reputace:   232 

konkretne tento priklad sa najjdenoduchsie vypocita pomocou Gaussovej vety

#4 30. 12. 2019 05:56 — Editoval Jj (30. 12. 2019 06:10)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ mckrek7:

Hezký den.

Až tak těmto integrálům nehovím, ale řekl bych, že podle Gaussovy (resp. Gaussovy - Ostrogradského) věty se plošný integrál tvaru

$\iint_S P(x,y,z)\,dy\,dz + P(x,y,z)\,dx\,dz + R(x,y,z)\,dx\,dy$
přes vnější stranu uzavřené plochy S dá upravit na objemový integrál

$\iiint_S \(\frac{\partial P}{\partial x}+\frac{\partial Q}{\partial y}+\frac{\partial R}{\partial z}\)\,dV$

Takže v tomto konkrétním příkladě zřejmě bude S koule
x² + y² + z² = 4  a dále

$\iint_S x^3\,dy\,dz + y^3\,dx\,dz + z^3\,dx\,dy = \nl\iiint_S \(\frac{\partial x^3}{\partial x}+\frac{\partial y^3}{\partial y}+\frac{\partial z^3}{\partial z}\)\,dx\,dy\,dz = \cdots$

Na použití uvedené věty jsou na internetu stovky příkladů.

Pokud se tedy nemýlím.

#5 30. 12. 2019 21:30 — Editoval Jj (30. 12. 2019 21:34)

Jj

Navážu na Vaši SZ, z níž jsem pochopil jen tolik, že substituce ve vícerozměrném integrálu jdou úplně mimo Vás a uvedu rámcově další postup při využití sférických souřadnic při dořešení úlohy:

$x=r\cos \varphi\cos \vartheta, y = r \sin \varphi\cos \vartheta, z= r\sin \vartheta$
$\varphi\in\langle0,2\pi\rangle,\vartheta\in\langle-\pi/2,\pi/2\rangle,r\in\langle0,2\rangle,\quad J = r^2\cos \vartheta$
J = Jakobián transformace

Při  uvedené transformaci a po úpravách $x^2+y^2+z^2 \sim r^2, dx\,dy\,dz \sim J\,\,d\vartheta\,dr\,d\varphi$, takže

$\iint_S 3(x^2+y^2+z^2)\,dx\,dy\,dz$ po transformaci myslím
$\sim\int _0^{2\pi }\int _0^2\int _{-\frac{\pi }{2}}^{\frac{\pi }{2}}3r^2\cdot r^2 \cos \vartheta\,d\vartheta\,dr\,d\varphi=\cdots$
což je (pokud jsem se nepřeklepl) prakticky integrál řešitelný "z hlavy".

Nezbude,  než  problematiku  substituce ve vícerozměrných integrálech nastudovat.

Pokud se tedy nemýlím.

#6 31. 12. 2019 10:49 — Editoval mckrek7 (31. 12. 2019 10:50)

mckrek7
Zelenáč
Škola: ZČU
Pozice: student
Reputace:   

↑ Jj:
Dobrý den,
moc děkuji za Vaší pomoc. Popravdě tohle už jsem řešil u dřívějších příkladů, ale absolutně mě to nenapadlo u tohoto ($x^2+y^2+z^2 \sim r^2$).
Po vypočtení Vašeho integrálu mi vyšel správný výsledek. Omlouvám se za otravování u takto jednoduchého řešení, mělo mi to dojít.

#7 31. 12. 2019 12:09

Jj

↑ mckrek7:

S "otravováním" si nedělejte vrásky. Řekl bych, že škoda je jen toho dotazu, který nebyl vznesen.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí