Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1a-3
b)
Pokud střed kružnice leží na ose y, musí být x-ová souřadnice nulová a po dosazení bodů, kterými kužnice prochází, se musí rovnat levá strana s pravou
↑ h3r0:
Ja si nemyslím, že existuje nejaký iný dôvod okrem "prejdenia cez prijímačky" na riešenie týchto príkladov. Je to elementárne zhrnutie stredoškolského učiva, ako to väčšinou na VUT býva. Ich testy sa mi veľmi páčia, pretože spravia akýsi prierez všetkým. Ak sa chystáš na VUT určite sa s matematikou stretneš aj po prijímačkách, takže by nebolo od veci začať pracovať s dostupnou literatúrou.
O kružnici na Wikipédii
O priamke na Wikipédii
Kopa príkladov na rovnice, samozrejme riešených

↑ h3r0:
1a-11
Protože přímka prochází počátkem tj bodem (0,0) potom
z rovnice přímky y = kx +q plyne, že q = 0
k = (y1-y2)/(x1-x2)
k = (3-0)/(-2-0) = -3/2
y= -3x/2
3x + 2y =0 odpověď b)
↑ gadgetka:
Keď priamka prechádza počiatkom Oxy, potom nie je nutné počítať smerový vektor O-A, pretože samotný bod A možno chápať ako smerový vektor. Dokonca tam je chyba v znamienkach.
↑ lukaszh: mas pravdu, lenze v priebehu strednej skoly sem tam natrafis na lepsich ucitelov, sem tam horsich... samozrejme, ze aj z mojej strany to asi nebolo vzdy 100%ne, teda mam akesi "medzery".. z tych prikladov mi ide hlavne o postup pri rieseni rovnice kruznice, logaritmy a goniometria... s tym mam trochu problem, preto som tu pisal...
↑ h3r0:
Áno súhlasím, určite sa to bude pomaly riešiť. Sú tu na fóre aj pracovitejší účastníci ako ja :-) ktorí iste radi poradia. Ja som ti navrhol nejaké stránky s riešenými príkladmi, kde máš dobrú príležitosť skontrolovať si aj postup.
gadgetka napsal(a):
1a-3
b)
Pokud střed kružnice leží na ose y, musí být x-ová souřadnice nulová a po dosazení bodů, kterými kužnice prochází, se musí rovnat levá strana s pravou
to dosadenie bodov by si mohol trochu blizsie, teda presne opisat ? dik

↑ h3r0:
Dosadíme do rovnice x^2+(y+5,5)^2 = 65/4 nejdříve bod A:(2,-2) a potom bod B(-4,-5)
bod A:
(-2)^2+(-2+5,5)^2 = 4+3,5^2=4 + 12,25 = 16,25 = 65/4
bod B
(-4)^2 + (-5+5,5)^2 = 16 +0,5^2 = 16,25 = 65/4
Pro oba body tedy rovnice platí.
Znamená to, že tato rovnice je hledanýnm řešením.
Kdybys dosadil body A B do ostatních rovnic, pak by oba body neležely na těchto kružnicích. (pro oba body současně by ty rovnice neplatily)
Cheop napsal(a):
↑ h3r0:
Dosadíme do rovnice x^2+(y+5,5)^2 = 65/4 nejdříve bod A:(2,-2) a potom bod B(-4,-5)
bod A:
(-2)^2+(-2+5,5)^2 = 4+3,5^2=4 + 12,25 = 16,25 = 65/4
bod B
(-4)^2 + (-5+5,5)^2 = 16 +0,5^2 = 16,25 = 65/4
Pro oba body tedy rovnice platí.
Znamená to, že tato rovnice je hledanýnm řešením.
Kdybys dosadil body A B do ostatních rovnic, pak by oba body neležely na těchto kružnicích. (pro oba body současně by ty rovnice neplatily)
to znamena, ze mam skusat azdy moznost a takto prijst k spravnemu rieseniu ? dik za riesenie, ale musi byt aj "spravnejsi" sposob, nie ? :D
No, "správnější". Kdybys neznal možné odpovědi, tak to můžeš určit tak, že určíš (analyticky) osu úsečky AB a její průsečík s osou y je střed hledané kružnice (protože AB je tětiva a osy všech tětiv prochází středem kružnice). To je ale postup poměrně zdlouhavý, rozhodně pomalejší než rozhodnutí, jestli je správná možnost b) nebo d).
Často, když znáš možné odpovědi, je rychlejší (a jednodušší) prostě ověřit, která z nich to je, než se snažit něco skutečně řešit.

↑ musixx:
Ano máš pravdu.
Nechal jsem se unést tím, že jsem nezkontroloval řešení pro 4 pi/3
To je tak když si to člověk nenapíše i s tou periodou.
Už jsem to spravil.