Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Moc Vás zdravím,
prosím o pomoc s následujícím příkladem. Ať počítám, jak počítám, můj výsledek se liší od výsledku učitelky. Byť je příklad lehký, pro mě byla vždy stereometrie strašákem, kor když postrádám "prostorové vidění".
Je dán čtyřboký hranol ABCDEFGH - podstavná hrana a = 4 cm; výška v = 5,5 cm.
Vypočítejte, jaká je nejkratší vzdálenost bodu B od přímky, která prochází body A a G
Do geogebry jsem se snažila znázornit svou úvahu na krychli - jen abych viděla, jak se to tam protíná.
Podle mě je nejkratší vzdálenost bodu B od tělesové úhlopříčky AG právě v jejím středu, když od B povedeme druhou těl. úhlopříčku BH = takže polovina této úhlopříčky.
Tak jsem si ji vypočítala za pomocí trojúhelníku BDH. DH = 5,5 cm; BD = úhlopříčka podstavy = tj. 

ale potřebujeme půlku z toho, a to se rovná přibližně 3,94 cm.
Výsledek by měl přitom být 3,45 cm.
Co dělám špatně?
Předem děkuji za pomoc.
↑ bearesitrix:
No - myslím, že uvažuješ kocku, ale kocka v zadaní nie je...

↑ misaH:
Kdybych uvažovala krychli, tak ta by snad měla výšku stejnou jako stranu hrany?
Do programu geogebra jsem si dala jako náčrt krychli, protože jsem se nechtěla zdržovat s děláním čtyřbokého hranolu, který má výšku 5,5 cm a podstavu čtverce o hraně 4 cm.
Co se týká protínání těch úhlopříček atd., tak by měl být snad princip stejný?
Podľa mňa treba vyrátať výšku na AG v pravouhlom trojuholníku ABG.
Keď robíš obrázok, výšku sprav výrazne väčšiu ako hranu podstavy, nech to je jasne vidno.
Odporúčam využiť dva zápisy obsahu tohto trojuholníka.
Vyjde to cca 3,45 cm.
↑ bearesitrix:
Ešte raz:
Nehádaj sa.
Tá vzdialenosť v reáli nejde do stredu telesovej uhlopriečky - to platí len u kocky.

↑ misaH:
Tady stačí jen obrovské aha... Jo, kdyby bylo vše tak jednoduché jako krychle. Myslela jsem, že to funguje na stejném principu. Nehádala jsem se, jestli to tak vyznělo, tak se omlouvám.
Moc děkuji za osvícení, už vím jak na to.
↑ bearesitrix:
Nič sa nedeje :-)
Nech sa Ti darí, prípadne sa ešte ozvi...