Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
snažila jsem se spočítat nějaké příklady na rezidua a s některými si nevím rady.
a)
Je vidět, že tato fce má singularitu ve 2. Když počítám limitu, kde z jde do 2, tak zjistím, že limita neexistuje.
Tedy je to podstatná singularita. Myšlenka byla, že bych to měla rozvést do Laurentovy řady a vzít -1.člen.
Nevím, jestli je to ekvivalentní, ale vzala jsem řadu pro cos x a dosadila 1/(z-2).
Vyšlo mi
A pak už jsem si nevěděla rady :(
b)
Fce má dvě singularity 0 a 2k(Pi)i ,k náleží Z bez 0. 2k(Pi)i je jednonásobný pól, výpočet ok.
0 je dvojnásobný pól a s výpočtem jsem měla problém vzala jsem
a přijde mi, že to nějak dál nevede.
Máte nějaký nápad do s tím?
Edit: nějak mi to tu limitu nechce zobrazit. V náhledu to fungovalo, napsala jsem tam toto:
\lim_{z\to0} (\frac{z*e^{z}}{z*(1-e^{-z})})´= \lim_{z\to0} \frac{e^{z}+z*e^{z}-1}{{(1-e^{-z})^{2}}}
Jelena: edit TeX: znak derivace ^\prime, násobení \cdot viz TeX guru Marian + editor TeX napravo od okna zprávy
Zdravím,
u 2. jsem opravovala TeX (souhlasí s tím, co jsi potřebovala zapsat?), výpočet derivace se mi nezdá v pořádku, překontroluj, prosím.
Podstatnější bude využití vzorce pro výpočet rezidua pro pol 2. řádu, zkontroluj, prosím, v materiálech, já bych zapsala jako (1/(2-1)! jsem do vzorce nedopsala, ale to jasné). Souhlasí?
Děkuji.
↑ Pomeranc:
dobře, ale i tak mně po úpravě a derivování vychází jinak, upravila jsem na , derivace pro kontrolu WA. Souhlasí? Děkuji.
↑ Pomeranc:
ano, to již se shodujeme. Pro limitu jsem opět použila WA :-) (snad se i Tobě rozběhne, výsledek je 3/2), tipuji, že na 2 l´Hospital to bude dosažitelné.
Je tak? Děkuji.
↑ jelena:
Jj, tím 2* l´H by to mělo jít spočítat. Sice já tam mám numerickou chybu, ale Mathematica s tebou souhlasí.
Wolfram si nefunguje cca 3 měsíce, tedy nejsem moc optimistická, že by se mi měl rozběhnout.
Děkuji za pomoc s příkladem :) .
Bohužel ještě zbývá ten cosinus...
↑ Pomeranc:
Zdravím a také děkuji,
tento WA nefunguje? To by se mi zdálo velmi zvláštní (podrobný postup řešení je, tuším komerční a s registraci, ale výsledek (což pro kontrolu stačí) dává ve 3 prohlížečích a na 2 PC, co jsem teď vyzkoušela). Nemohla jsi nějak nastavit blokování stránky, popř. zkus vyčistit historii a také přidej náhled, co to píše, když nefunguje - nejlépe do sekce pro CAS.
Pro 1. úlohu se podívej do odkazu, je to dost přehledné. Stačí tak? Děkuji.
↑ jelena:
Ano, ten mi nefungoval. Vyzkoušela jsem to i v jiném prohlížeči, tam mi to už šlo.
Do té sekce hodím obrázek, co mi to psalo.
Určitě to stačí. Ten postup se substitucí k tomu výsledku vede.
Ještě jednou děkuji :) .