Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všichni. potřebovala bych poradit s tímhle příkladem:
najdi maximum funkce:
pro
. Mělo by nastat v nule, protože nula je v definičním oboru. Ale bude to maximum, nebude to pouze supremum? Je možné, že maximum funkce vůbec nemá, protože maximum nějaké množiny musí ta množina nabývat, v našem případě máme množinu funkčních hodnot dané funkce. Či dokonce maximum vůbec nemá? Na wikipedii jsem si přečetla, že shora neomezené množiny supremum nemají. Protože každé maximum musí být i supremem, pak by neměla ani maximum. Děkuji moc, matematika umí být tak krásná, ale někdy z ní trochu bolí hlava :D
↑ Ferdish:
Děkuji pane, úplně se mi rozsvítilo. Myslíte, že bude mít minimum potom?

Ak má existovať globálne maximum (minimum) nejakej funkcie, či už na jej definičnom obore alebo na ľubovoľnom jeho podintervale, tak nutnou podmienkou je, že musíme vedieť túto funkciu na danej vyšetrovanej množine ohraničiť zhora (zdola). Vieme to v tomto prípade spraviť?
↑ Ferdish:
Ne, protože na intervalu, neboli na množině reálných čísel, nejsme schopni pro lib. číslo vybrat číslo hned vedle něho. Nemůžu tedy najít nejbližší číslo u nuly, jehož funkční hodnota by byla maximum. Kdyby definiční obor tvořila přirozená čísla, pak by to šlo. :)
Děkuji moc
Ještě jedna otázka. Dokazuji, že funkce f(t,x) =
není lipschitzovská ve druhé proměnné. To potřebuji do diferenciálních rovnic, Picardovavěta u nelineárních. Ten dukaz mám :
Protože se spoléhám na lemma:
Pokud je derivace funkce omezená, je funkce Lipschitzovská. Funkce je tedy spojitá a existuje konstanta L>0 tak, že pro všechna x1, x2 platí Lipschitzovská podmínka.
tak nejdříve jsem našla, lip. podmínka neplatí, pokud nechám množinu - deiniční obor funkce, jako neomezenou množinu. Ve druhé části důkazu je vidět, že pro definiční obor - omezenou množinu -už funkce Lip je. Chapu to totiž tak, že udělám parciální derivaci
podle druhé proměnné, to je
, a ta je omezená, pokud y není nekonečno. Ted to ale potřebuji matematicky zapsat, je to poprvé co píšu odborný text a je to fakt síla.
Napsala bych: Na množině S: J*D, kde
a D=(-nekonecno, nekonecno).
Nebo jak byste to napsal, jde jenom o to, že do té množiny D už neatří nekonečno, což plyne z té Lip. podmínky, na tu množinu J žádná omezení nejsou, protože t nikde v Lip. podmínce nevystupuje. :)))
↑ duska:
umím napsat nekonečno, akorát jsem se s tím nechtěla zdržovat, spíš myslím jak byste to napsal formálně, jestli nemám spíš napsat: J =
, kde
nějaký znak jako R bez nekonečna? :)
PS začínám nesnášet nekonečno
↑ vlado_bb:
i když to vypadá spíš jako že to klidně může být interval [-1, 1], já potřebuji ten skoro od mínus nekonečna do skoro plus nekonečna. Chápete? :)
↑ duska:
Tam už jsem na tu množinu přišla, potřebuji to jenom zapsat tak, aby ta x nemohla nabývat hodnoty plus, mínus nekonečno, ale t můžou. Kdybych napsala
, tak podlě mě můžou i ta x, což nechci. Pokud napíšu (-
,
)
(-
,
), tak pak zase ta
nemůžou nabývat hodnot minus a plus nekonečno.
Teda doufám, že je funkce
spojitá jakožto funkce dvou proměnných i pro t,x
+- nekonečno, ale myslím si, že ano.