Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Pokud je trojúhelník pravoúhlý, pak je chyba ve výsledcích, protože i narýsováním má přepona délku 16,18 cm. :)
↑ hcetefil:
↑ jarrro:
Protože se však
dost špatně počítá (bez kalkulačky) je možné s dost velkou přesností použít poměru
pro např. n=11, t.j. 
a výsledek je 
Pozn. x je vlastně poloměr kružnice opsané pravidelnému desetiúhelníku s délkou strany rovné 10.

↑ Honzc:
Nič proti tvojej forme riešenia, ale pre neznalých (medzi ktorých sa určite radí aj zadávateľ) by to chcelo vysvetliť zmysel resp. definíciu predpisu funkcie
.
↑ hcetefil:
Ahoj. Řešení si můžeš prohlédnout na internetu na kanálu YouTube blackpenredpen, je tam (sin18) special special right triangle!
↑ surovec:
Hahahaa ... já nee, to geogebra... :D
↑ gadgetka:
Dakujem vsetkym za zaujimave riesenia.
Inac toto zadanie je z minulych scio testov. A ako som povedal, vysledok podla kluca ma vyjst 20 cm. Cize nemoze to byt 16.
Cele zadanie znie takto:
Mame rovnoramenny trojuholnik a mame zistit polovicu dlzky strany BC. Vysledok ma byt 10.
↑ zdenek1:
Dakujem za riesenie. A preco potom ked to pocitam cez sinus (alebo inu gonio. funkciu) tak BC vychadza ze je 16?
↑ misaH:
Kdo dělal klíč nevím, ale myslím, že vím jakou udělal chybu.
Když označím S střed strany BC, tak autor klíče myslel, že AS je osa úhlu (pak by mu to vyšlo). Jenže ona je to těžnice. Smůla.
↑ hcetefil:
Už jsem to smazal, bylo to špatně.

↑ hcetefil:
Toto zadanie úlohy však úplne mení situáciu...s tvojim pôvodným zadaním totiž absolútne nekorešponduje. Ak je pravda že AD zo zadania leží na osi uhla BAC, tak bod D určite nebude stredom BC. To by platilo len v prípade ak by trojuholník ABC bol rovnostranný, to ale on nie je.
↑ Ferdish:
Ano, ospravedlnujem sa. Doplo mi to. Neviem preco som som ratal s tym ze os musi vzdy pretnut stranu v strede... Tak potom je vsetko vyriesene. Vedel som ze kluc je spravny a chyba je dade vo mne a preto som to tu dal aby som zistil ze co presne :D
↑ hcetefil:
Ahoj.
Jasné, kým som to napísala, docvaklo ti to.
Ale nechám skryté, možno to niekomu pomôže...
Úlohy↑ hcetefil: a ↑ hcetefil: sú iné na úlohu v prvom príspevku je odpoveď 10 zlatých rezov a na dôkaz je potrebné vedieť/odvodiť hodnotu sin(18°).
Na úlohu v druhom príspevku je odpoveď 10 a stačí využiť, že súčet uhlov v trojuholníku je 180° a, že trojuholník je rovnoramenný práve vtedy keď má pri základni rovnaké uhly.