Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Mám tu příklad, nevím si už s tím rady, snad mi tdy někdo pomůže, předem děkuji :)
Při skoku do výšky o tyči jsou výkony podstatně lepší než při běžném skoku do výšky,
protože tyč umožní skokanovi využít kinetickou energii rozběhu. Pružná tyč se při vlastním
skoku prohne a „odebere“ kinetickou energii, kterou svým narovnáním „vrátí“ skokanovi
formou zvýšení jeho potenciální energie.
Skokan o hmotnosti m [73,5kg] se rozbíhá rychlostí
v [27,4 km.h-1].
a) O kolik výš by vyskočil skokan s tyčí než skokan bez tyče, pokud využije veškerou
kinetickou energii?
b) O kolik výš by vyskočil skokan s tyčí než skokan bez tyče, když uvážíme, že ztráta
energie při prohnutí tyče činí x [9,6 %]?
↑ adamzboril:
Hezký den.
Pokud jsem úlohu správně pochopil, tak u otázky
a) vyjít z rovnosti kinetické energie rozběhu skokana a a jeho potenciální energie ve výšce h, tzn:
, z toho spočítat výšku h, která má v tomto případě význam rozdílu výšek skoku bez tyče a s tyčí.
b) totéž jen (asi) snížit h o zadané procento.
Rychlost v je třeba převést z km/hod na m/s.

↑ adamzboril: Najlepší šprintéri bežia 10 m/s.

↑ marnes: No že je zadanie úlohy nereálne.

↑ zvedavy123:
Proč

↑ marnes: Odvolávam to... zle som si pozrel zadanie... je tam 27,4 km.h-1 , čo je reálne

↑ zvedavy123:
Tak tak. Ale to se stává normálně.