Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, propočítával jsem minulé ročníky matematického náboje a narazil jsem na příklad J38 https://math.naboj.org/archive/problems … cs_sol.pdf
Napadlo mně to řešit pomocí generujících funkcí, ale nepovedlo se mi to spočíst, neboť známe pouze první člen posloupnosti, ne ten nultý a tak se mi nepodařilo použít standartní postup a tak se ptám jestli existuje nějaký trik jak to spočíst.
Můj postup:
Víme
, 
dosadíme n=n+1 dostaneme
nyní je odečteme :

Dále nevím jak pokračovat(Prosím o pomoc s využitím generujících funkcí, ne jiné úvahy)
Předem děkuji za odpověď.
↑ Pozitron:
Vždyť tam máš napsanej postup!? A ty používáš úplně to samý, jen máš posunutej index...
↑ kastanek:
To vím, jde o to že jsem to chtěl zjistit jestli to lze spočíst (bez Teleskopických řad) přes generující funkce (to lze použít na více příkladů, neboť je to obecné řešení) abych ten postup mohl využít u jiných příkladů.
Jde mi spíše o to abych se naučil pořádně používat generující funkce, než abych konkrétně tento příklad vyřešil.