Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 03. 2020 12:04

Pozitron
Škola: Gymnázium
Pozice: Student
Reputace:   

Generující funkce, Náboj

Dobrý den, propočítával jsem minulé ročníky matematického náboje a narazil jsem na příklad J38 https://math.naboj.org/archive/problems … cs_sol.pdf
Napadlo mně to řešit pomocí generujících funkcí, ale nepovedlo se mi to spočíst, neboť známe pouze první člen posloupnosti, ne ten nultý a tak se mi nepodařilo použít standartní postup a tak se ptám jestli existuje nějaký trik jak to spočíst.

Můj postup:
Víme$\sum_{1}^{n}a_{n}=n^{2}a_{n}$, $a_{1}=2015$
dosadíme n=n+1 dostaneme $\sum_{1}^{n+1}a_{n}=(n+1)^{2}a_{n+1}$ nyní je odečteme :
$a_{n+1}=(n+1)^{2}a_{n+1}-n^{2}a_{n}$
$a_{n+1}=(\frac{n}{n+2})a_{n}$
Dále nevím jak pokračovat(Prosím o pomoc s využitím generujících funkcí, ne jiné úvahy)
Předem děkuji za odpověď.

#2 17. 03. 2020 13:44 — Editoval kastanek (17. 03. 2020 13:45)

kastanek
Škola: G
Pozice: student
Reputace:   

Re: Generující funkce, Náboj

↑ Pozitron:
Vždyť tam máš napsanej postup!? A ty používáš úplně to samý, jen máš posunutej index...

#3 17. 03. 2020 21:11

Pozitron
Škola: Gymnázium
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Generující funkce, Náboj

↑ kastanek:
To vím, jde o to že jsem to chtěl zjistit jestli to lze spočíst (bez Teleskopických řad) přes generující funkce (to lze použít na více příkladů, neboť je to obecné řešení) abych ten postup mohl využít u jiných příkladů.
Jde mi spíše o to abych se naučil pořádně používat generující funkce, než abych konkrétně tento příklad vyřešil.

Zápatí