Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
potřeboval bych prosím pomoci s pochopením tohoto důkazu.
Jediná věc, která mi chybí k pochopení, je proč Q nabývá na S svého minima.
Chápu, že zmíněna sféra je množinou bodů, vzniklých jako koncové body vektorů s normou 1.
I když vím že je tato sféra kompaktní a funkce Q spojitá, nějak mi to k pochopení nestačí.
Vím, že 
Pokud by matice A byla jednotková, pak
Měl bych využít jednotkovou nebo se pracuje s obecnou maticí?
prosím poraďte, předem děkuji :)
↑ Stýv:
Aha, děkuji.
Hledal jsem podle Vaší rady a našel jsem Weierstrassovu větu, tam se ale hovoří o intervalu - nejspíš to ale mohu zobecnit na množinu bodů.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Weierstrassova_v%C4%9Bta
Předpokládám, že tedy musím brát pouze jednotkovou matici a musí tedy platit
?
Obecne (i napr. v topologickych VP) plati, ze spojite zobrazeni prevadi kompaktni mnoziny na kompaktni, coz je vetsinou videt skoro hned z definice (podle toho jakou vezmeme). Kompaktni mnoziny v R^d jsou prave ty, ktere jsou omezene a uzavrene podle Heine-Borelovy vety. Specialne v R jsou to tedy uzavrene intervaly, ktere maji vzdy minimum a maximum.
V tvem pripade si to minimum muzes snadno zkonstruovat... vezmes infimum Q pres tu kouli, ukazes, ze je konecne, pouzijes kompaktnost, vyberes podposloupnost a zkonvergujes diky spojitosti
Stránky: 1