Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mám tu takýto príklad:
Dve kozmické družice sa priťahujú silou 20 N. Aká bude príťažlivá sila medzi nimi, ak sa ich vzájomná vzdialenosť zmení na polovičnú hodnotu pôvodnej vzdialenosti?
Predpokladal som, že družice sú guľového tvaru tak som sa snažil aplikovať vzorec
ale nepoznám hmotnosť ani polomer.
Prípadne využitie 2. Newtonovho zákona
ale opäť je tu veľa neznámych.
Za každú radu budem rád :D

Tu vôbec nezáleží na tvare družíc. Tie sú v tomto prípade aproximované hmotnými bodmi. Dokonca nezáleží ani na ich hmotnostiach, či ich majú rovnaké alebo rôzne.
Dôležité je že pri nejakej konkrétnej vzdialenosti
na seba vzájomne pôsobia gravitačnou silou veľkosti 
Akou veľkou silou budú na seba pôsobiť ak vzdialenosť medzi nimi bude
, teda aká bude veľkosť
? Bude ju možné vyjadriť ako násobok
, ktorej veľkosť poznáme?

Nie, nepochopil si to správne. Ako chceš za hmotnosti dosadzovať silu, keď sa tie dve veličiny ani rozmerovo nerovnajú???
Ešte raz: stačí do mnou napísaného vzorca pre veľkosť sily mesto vzdialenosti
dosadiť vzdialenosť
.
↑ blowix:
Máš dvě druhžice v nějaké vzdálenosti, mezi nimi působí síla. Tahle síla by se spočítala ze vztahu
. Kdyby tam někdo dosadil číselně (nedělej to), vyšlo by mu nějaké číslo.
Teď tam někdo dosadí přesně ty samé hodnoty, jediný rozdíl je v tom, že ve jmenovateli je poloviční vzdálenost. Jak se tím změní to číslo, které jsme spočítali původně?
Edit: Zbytečně lezu Ferdishovi do zelí, pardon. Viděl jsem tě offline.
PSA: Když těsně před odesláním příspěvku klikneš na "náhled" a zascrolluješ dolů, uvidíš, jestli někdo mezitím neposlal nový příspěvek. 🙂