Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
posledních pár dní se snažím vyřešit příklad, kde mám zjistit obsah (resp. plochu) neobvyklého řezu nepravidelným jehlanem. Zadané mám strany a = 6cm; b = 4cm; v = 7cm.
Body řezu:
;
;
.
Řez jako takový mám hotový, jen nemůžu přijít na kloub tomu, jak zjistit tu plochu.
Za případné připomínky budu rád.

↑ Jojomula:
Priloz k tomu prosim te obrazek (at uz kresleny v Geogebre, nebo rukou, to je jedno).
Ja vubec nechapu, jestli to je trojboky jehlan, ctyrboky jehlan, jestli je vrchol nad stredem podstavy, nebo nekde jinde.. Prosim co nejvic to upresni.
↑ Jojomula:
Rozděl si ten řez na trojúhelníky (šikovně). Spočti délky stran a Heroňákem dopočti obsahy.
↑ Jojomula:
No, nejlíp analytickou geometrií. Když A = [0;0;0], B = [6;0;0], C = [6;4;0], D = [0;4;0] a V = [3;2;7], tak X = [0;2;0], Y = [4,5;4;0] a Z = [3,75;1,5;5,25].
Z bodů X,Y,Z spočteš rovinu řezu:
, takže
.
Průsečík s přímkou AV je (výpočet snad nemusím uvádět)
, obdobně průsečík roviny s přímkou CV je
.
A teď si jen spočítáš vektory
a
a dosadíš do vzorce pro obsah trojúhelníka
. Obdobně zbylé dva trojúhelníky.
↑ surovec:
Omlouvám se za svoji neznalost vektorů, zrovna jsme je začali probírat. Myslíte že byste mi mohl poslat do soukromé zprávy podrobný postup výše popsaných kroků? Děkuji

↑ Jojomula:
Surovec ti ukazal cestu, ktera je pomerne primocara, vypoctove celkem narocna. Ty vypocty se daji zjednodusit, ale asi vzdycky jich bude dost.
Napriklad staci spocitat "jak vysoko" jsou body I, J vuci bodu Z. Presneji tim myslim to, ze pro ulohu jsou klicove pomery z-ovych souradnic
, coz se da v principu spocitat i bez te analyticke geometrie.. staci nejake pomery.
Kdyz oznacim jeste A' bod na tvem obrazku nejvic vlevo (prusecik AB s XY) a C' bod nejvic vpravo (prusecik BC s XY), muzu obsah petiuhelniku pocitat jako obsah A'C'Z minus obsahy A'XI a C'YJ.
Oba obsahy A'XI a C'YJ ve skutecnosti nemusim pocitat ciselne. Staci mi zjistit, jakou cast trojuhelniku A'C'Z tvori. Napriklad plati
(to druhe plyne z toho, ze usecka A'C' je body X, Y delena v pomeru 3:3:1), takze
(hranatymi zavorkami znacim obsah). Podobne
.
Tudiz
Nakonec teda zbyva spocitat obsah trojuhelniku A'C'Z. Souradnice A', C', Z jsou pomerne snadne:
, takze pomoci vektoroveho soucinu
Zaverem mame
, coz je temer presne 
↑ nejsem_tonda:
Děkuji moc za váš čas, jestli bych mohl ještě otázku tak jak přesně zjistit délky stran toho řezu?

↑ Jojomula:
Delky stran rezu neni nutne pocitat. Ja jsem je nepocital. Vsechnu "praci" (co se tyka pocitani) za me udela ten vektorovy soucin pri vypoctu obsahu A'C'Z.
Ani surovec je nakonec nepocita, prestoze o tom ve svem prvnim prispevku mluvil. Pozdeji si zrejme uvedomil, ze to je vypocetne narocnejsi a radeji misto Heronova vzorce vyuzil vektorovy soucin.