Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, chcel by som este vypocitat kovarianciu, pricom tiez pojde o priklad, ktory som zverejnil tu: https://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=107450
kovariancia sa pocita podla vzorca
Ak sa nemylim tak
a dalej neviem ako na to ... neviem aku hodnotu v tomto pripade dosadit za "X" a "Y" vo vyssie uvedenom vzorci. Poradi mi prosim vas niekto?
no ... takze .. ak spravne rozumiem tak ..
je vlastne toto? - ? bojim sa ze to mam asi zle.
aha .. takze musim vynasobit vsetky hodnoty z X-ka teda 0,1,2,3,4 so vsetkymi hodnotami z Y teda tiez 0,1,2,3,4?
Myslim ze to bude takto:
spravne?
↑ statistika_je_naj:áno a zistiť s akou pravdepodobnosťou sa nadobúda napr.
uz mi vyslo
a na co je to potrebne zistit?
takze
odkial vieme toto: , tomu nerozumiem
↑ statistika_je_naj:Veľa tych súcinov v našom prípade bude mať nulovú pravdepodobnosť (predtým som si to neuvedomil, resp. som písal vo všeobecnosti, lebo napr. Pre súčin bodov na kockách by sa museli uvažovať všetky súčiny) teda reálne (s kladnou pravdepodobnosťou ) sa nadobudne len 0(=0*4), 3(=1*3), 4(=2*2)
Teda
ja som to nahadzal do kalkulacky a vysiel mi vysledok takze pohoda ale skor by som sa chcel este opytat na toto:
vobec totiz neviem odkial ste to odvodili
to ze su disjuntkne by som aj chapal ... ale ako vieme ze to P(XY=6) sa rovna tomu vyrazu napravo? to uz mi jasne nie je
sorry ale stale nechapem
a preto plati ze ? Nevidim tam spojitost.
vam to vyslo 3, mne to vyslo
kde je chyba?
ja si neviem predstavit co presne znamena to "XY=6" ostatnemu rozumiem ...
↑ statistika_je_naj:chyba je v tom, že ten výraz nevyjadruje strednú hodnotu súčinu XY
jarrro napsal(a):
↑ statistika_je_naj:chyba je v tom, že ten výraz nevyjadruje strednú hodnotu súčinu XY
tak ja neviem potom ako vyjadrit E(XY) teraz som sa uz uplne stratil
↑ statistika_je_naj:XY=6 znamená, že súčin X a Y rovná sa 6 teda(v tvojom prípade), že súčin počtu dievčat a počtu chlapcov je 6
aha .. no stale nechapem ako urobit vypocet
E(XY)= ...
↑ statistika_je_naj:napríklad 0 (aj ked je to jedno lebo 0* hocičo je 0) sa nadobúda s pravdepodobnosťou 2/16 a nie 1/16*1/16 1 sa nadobúda s pravdepodobnosťou 0 a nie 4/16*4/16 , 2 sa nadobúda s pravdepodobnosťou 0 a nie s takou ako si napísal atď.
Sám si zistil v minulej téme, že nie sú nezávislé tak prečo sa správaš ako keby nezávislé boli?
myslim ze uz chapem
XY=0 su dve moznosti, konkretne
BBBB
GGGG
XY=1 neexistuje ziadna moznost
XY=2 neexistuje ziadna moznost
XY=3 , to je vtedy ked x=3 a y = 1 alebo y=3 a x=1 teda su to tieto moznosti
BBBG GGGB
BBGB GGBG
BGBB GBGG
GBBB BGGG
Celkom 8 moznosti, teda 8/16 dalej
XY=4 , to je vtedy ked x=2 a y=2, to su moznosti
BBGG
BGBG
GBBG
GGBB
BGGB
GBGB
teda 6 moznosti , co je 6/16
XY=5 neexistuje ziadna moznost
XY=6 neexistuje ziadna moznost
a uz pre vyssie hodnoty neexistuje ziadna moznost
ale takto mi to vychadza len 6/16 + 8/16 = 14/16 a to je zle. Preco este musime vynasobit tych 8/16 cislom 3 a tie 6/16 cislom 4? To jedine nechapem, inac je mi to uz celkom jasne.