Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, jsem tady nová, ale nutně hledám někoho, kdo rozumí VŠ matice, integrály, substituce, per partez, plochy.
Například tento příklad:
Nevím, na koho se obrátit, mám těch příkladů víc a potrebuju se dostat do dalšího ročniku, kdyby mi s tim byl někdo ochoten pomoct, napíšu kontakt, diky!
↑ Nelca:Ano, takto: , samozrejme za prislusnych predpokladov. Nas integral je
, teda predpokladam, ze si to takto myslela. Co bude podla teba
a co bude
?
Trochu sa s tym LaTeX-om pohraj, vysokoskolakom zvyknem radit iba ak pisu citatelne (=v LaTeX-u).
Jinak já normálně per partez chápu i vícenásobnou, ale mám v sešitě jeden příklad na tohle a je to absolutně nepřehledné a nechápu, co tím chtěl básník říci, ale vydedukovala jsem z toho, že to bude pomocí nějaké rovnice a tomu nerozumím vůbec..
↑ Nelca: Teda si si zvolila a
? V poriadku, ale potom nemas spravne najdenu ani primitivnu funkciu k
, ani derivaciu
.
A derivacia sa znaci tak, ako pises, teda ak medzi dolare napises u', tak sa zobrazi .
↑ vlado_bb:
Nechápu, co by na tom nebylo dobře..mám to tak i v sešitě a k tomu pripocitane nějaké a a b, nepotrebuji abyste mi to tu přednášel, doufala jsem, ze to nekdo umi spocitat s každým krokem a od toho se odrazim, ale s takovym tempem bych to nestihla..
↑ vlado_bb:
Prave ze potrebuju, ale uz jsem z toho zoufala. V sesite mam pred tim jeste a u toho
↑ Nelca:
Na takovéto intgrály existuje jedna finta.
Použiješ dvakrát per partes.
Ukažu na
Tedy
A tedy
A pak
Poznamka.
Su aj ine metody na riesenie tohto problemu.
Ahoj ↑ Pomeranc:
Ale su este aj ine moznosti.
Ahoj ↑ Pomeranc:,
V tom mas pravdu, ze metoda PP, je uzitocna a v minulostii sa ucila uz au na SS ( no teraz sa mi zda, ze to sa studuje na zaciatku VS).
Aby som ti urobil radost, tak ti tu schematicky naznacim, ze cvicenia toho isteho typu, ako v tomto vlakne sa mozu riesit mozu elegentne riesit aj takto:
Ukazem to tu pre .
Urcime najprv (1)
a tiez (2)
Teraz vylucme clen z medzi (1) a (2) co nam da
... a toto uz ta lahko povedie k rieseniu.
Mozes, ak mas cas, porozmyslat aj o analogickych situaciach.
Stránky: 1