Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, poradil by mi někdo prosím?
Ve třídě je čtyřikrát více děvčat než chlapců. Při chřipkové epidemii onemocněli dva chlapci a čtyři dívky. Převaha dívek je pak pětinásobná. Kolik chlapců a dívek je ve třídě?
Moc děkuji...
Nech sa páči, kolegovia, máte voľné pole... :-)

↑ Kaa:
1) Počet chlapců označím x
2) Počet dívek bude kolik (pomocí x)
↑ Kaa:
Že pomoc.
Keď niekto zostaví rovnicu miesto teba, tak to samozrejme žiadna pomoc nie je.
Nie je hanba "nevedieť", nechápať matematiku, hanba je nechať ju miesto seba riešiť niekoho iného. Existujú náročné úlohy, o ktorých chápem, že množstvo žiakov SŠ pri nich potrebuje pomoc - trebárs tá priemerná mzda, ale toto ozaj nie je úloha, ktorej rovnicu by mal niekto zostavovať miesto teba...
Naozaj je to úloha ZŠ, úplne základná - nepísala som to preto, aby som sa ti vysmievala alebo čo, ale myslím si, že sa žiak SŠ môže vzchopiť a takúto úlohu vyriešiť (povedzme za minimálneho nasmerovania) aj sám.
Mala by si väčšiu radosť a zapamätala by si si princíp.
Napísala si, že si si prečítala pravidlá - no ale kašleš na ne.
Základná vec - sformulovať, s čím vlastne máš konkrétnyproblém, veď je to tam napísané.
My sme tu samí dobrovoľníci - je karanténa, a tak ľudia nemajú čo robiť; miesto toho aby ťa pomaly viedli, vysypú (v podstate) riešenie.
A to je len zdanlivá pomoc, ver tomu...
↑ Kaa:
Že pomoc.
Nie je hanba "nevedieť", nechápať matematiku, hanba je nechať ju miesto seba riešiť niekoho iného, keď to nie je nutné. Existujú náročné úlohy, o ktorých chápem, že množstvo žiakov SŠ pri nich potrebuje pomoc - trebárs tá priemerná mzda, ale toto ozaj nie je úloha, ktorej rovnicu by mal niekto zostavovať miesto teba...
Naozaj je to úloha ZŠ, úplne základná - nepísala som to preto, aby som sa ti vysmievala alebo čo, ale myslím si, že sa žiak SŠ môže vzchopiť a takúto úlohu vyriešiť (povedzme za minimálneho nasmerovania) aj sám.
Základná vec - sformulovať, s čím vlastne máš konkrétnyproblém, veď je to tam napísané.
My sme tu samí dobrovoľníci - je karanténa, a tak ľudia nemajú čo robiť; miesto toho aby ťa pomaly viedli, vysypú (v podstate) riešenie.
↑ Kaa:
Že pomoc.
Nie je hanba "nevedieť", nechápať matematiku, hanba je nechať ju miesto seba riešiť niekoho iného, keď to nie je nutné. Existujú náročné úlohy, o ktorých chápem, že množstvo žiakov SŠ pri nich potrebuje pomoc - trebárs tá priemerná mzda, ale toto ozaj nie je úloha, ktorej rovnicu by mal niekto zostavovať miesto teba...
Naozaj je to úloha ZŠ, úplne základná - nepísala som to preto, aby som sa ti vysmievala alebo čo (zrejme si si to tak prečítala), ale myslím si, že sa žiak SŠ môže vzchopiť a takúto úlohu vyriešiť (povedzme za minimálneho nasmerovania) aj sám.
↑ misaH:
Jejda, proč třikrát? :)
Jinak s tebou souhlasím..
↑ misaH: Ja by som zadavatelke nevycital ignorovanie pravidiel. Staci, ak si pozrela par starsich prispevkov a nemohla si nevsimnut, ze obvykly postup je tento:
A: Tu je uloha, neviem ju vyriesit.
B: Vitaj vo fore a pozri si pravidla.
C (pripadne M): Tu mas riesenie.
Preco by teda zadavatelia mali dodrziavat nejake pravidla?

↑ vlado_bb:
Tak ale tu to vidíš sám. Síce nie zakaždým, no veľakrát túto situáciu vyvolávate vy (moderátori) sami. Hneď za tým však musím dodať, že to vo všeobecnosti neplatí pre všetkých moderátorov a v každej téme, do ktorej sa moderátor zapojí.
Otázkou teda je, prečo si aspoň vy, členovia moderátorského zboru, nedokážete medzi sebou ujednotiť nejaký postup ako v podobných situáciách postupovať alebo si aspoň určiť mantinely v ktorých sa pohybovať, a že budete v tom naozaj dôslední? Ako má človek vnímať a rešpektovať niekoho ako autoritu, keď ani autority sa nerešpektujú medzi sebou?
↑ david_svec:
Hehe... :-D
Pobavila som sa (na sebe)... asi to ani nejdem mazať, veď opakovanie je matka múdrosti - či nie?
Jasné, že odoslané omylom, píšem trvalo z mobilu...
To som teda trdlo...
🌞
misaH napsal(a):
↑ david_svec:
... opakovanie je matka múdrosti - či nie?
Svatá pravda. :-)
Třeba si to zadavatelka po třech přečteních uvědomí. :)

↑ misaH:
Já jsem ji to dal do hide. Takže zadavatelka mohla přemýšlet samostatně.
Tvoje některé rady na co jsi přišel(přišla)a v podobném duchu jsou s prominutím na dvě věci.
↑ Cheop:
:-D
dievčat je d, chlapcov ch
Keby mi dáma odpovedala, že
štyrikrát viac než 5 je 20, lebo 20 = 4*5,
(20 je 4-krát viac než 5)
štyrikrát viac než 7 je 28, lebo 28 = 4*7
(28 je 4-krát viac než 7)
.
.
.
A teraz potrebuje napísať, že
dievčat je 4-krát viac než chlapcov
možno by aj sama od seba zapísala
d = 4*ch
a sama by porozumela, o čom vlastne tá úloha je a ako postupovať pri zostavovaní rovníc
Možno by jej to naozaj bolo na dve veci, ale keby ráčila oznámiť, s čím má pri tejto úlohe konkrétny problém, možno by som jej sprostredkovala niečo, čo by jej bolo na iné dve veci ako myslíš ty... :-)
Ale tak naozaj, hlavne, že sme zdraví, želajme si to všetci navzájom...
Maj sa pekne, Cheop...