Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, chtěl bych poprosit o radu s tímto příkladem:
Vypočítejte integrál pomocí parciálních zlomků: 
Integrovaný výraz jsem si rozložil následovně: 
Po vypočítání rovnice mi vyšlo, že
a
, což by při zpětném dosazení dělalo: 
Správný výsledek je však
Kde jsem udělal chybu? Jaký je správný postup?
Když jsem pomocí parciálních zlomků počítal příklad
, rozložil jsem jej takto:
a ke správnému výsledku se dopočítal.
Podobný způsob jsem bezúspěšně zvolil i u příkladu, u kterého žádám o radu.

Rozklad na parciálne zlomky môžeme použiť len v prípade, že máme rýdzu racionálnu lomenú funkciu, teda podiel polynómov taký, že stupeň polynómu v čitateli je menší než stupeň polynómu v menovateli. Je toto náš prípad?
Ahoj ↑ Ferdish:,
No tu sa najprv urobi delenim polynomov a sa potom upravi zvysok toho delenia. ( kolega ↑ MichalAld: ( zdravim) asi cakal, ze to explicitne povieme lebo to chyba v danom cviceni).
Ahoj ↑ MichalAld:
To si chcel upozornit, ze ten vyraz sa pise
. Ze?
↑ Ferdish:
Není.
Já jsem příklad včera spočítal pomocí kombinace dělení polynomu polynomem a parciálních zlomků:

Na výraz
tedy rozklad na parciální zlomky šel použít, protože stupeň polynomu v čitateli menší než stupeň polynomu ve jmenovateli byl.
Nakonec mi tedy vyšlo: 
On byl problém asi v mojí neznalosti podmínek pro rozklad na parciální zlomky a také v zadání příkladu. Ze zadání mi přišlo, že lze na parciální zlomky rozkládat hned, ne, že je ještě potřeba provést úpravu dělení polynomu polynomem
↑ vanok:
No já jsem to tak do hloubky nedomýšlel....(dělení polynomů nikdy nebyla moje silná stránka, a rozklad na parciální zlomky vlastně taky né) ... ale že to nemůže být přesně 1/x mi přišlo tak nějak zřejmé ... a trochu mě překvapilo, že to někomu jinému zřejmé nepřišlo...
Stránky: 1