Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 04. 2020 12:33

X3R0Cz
Reputace:   

Výpočet neurčitého integrálu pomocí parciálních zlomků

Ahoj, chtěl bych poprosit o radu s tímto příkladem:

Vypočítejte integrál pomocí parciálních zlomků: $\int_{}^{}\frac{x^{3}+2x^{2}+x+1}{x^{2}+x}dx$

Integrovaný výraz jsem si rozložil následovně: $\frac{x^{3}+2x^{2}+x+1}{x(x+1)}=\frac{A}{x}+\frac{B}{x+1}$

Po vypočítání rovnice mi vyšlo, že $A=1$ a $B=0$, což by při zpětném dosazení dělalo:
$\int_{}^{}\frac{x^{3}+2x^{2}+x+1}{x^{2}+x}dx=\int_{}^{}\frac{1}{x}-\int_{}^{}\frac{0}{x+1}=ln|x|+c$

Správný výsledek je však $\frac{x^2}{2}+x+\ln \left|x\right|-\ln \left|x+1\right|+C$

Kde jsem udělal chybu? Jaký je správný postup?

Když jsem pomocí parciálních zlomků počítal příklad $\int_{}^{}\frac{2x+7}{x^{2}+x-2}dx$, rozložil jsem jej takto:
$\frac{2x+7}{(x-1)(x+2)}=\frac{A}{x-1}+\frac{B}{x+2}$ a ke správnému výsledku se dopočítal.

Podobný způsob jsem bezúspěšně zvolil i u příkladu, u kterého žádám o radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) X3R0Cz)

#2 12. 04. 2020 12:37

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Výpočet neurčitého integrálu pomocí parciálních zlomků

No, podle mě je celkem jisté, že

$\frac{x^{3}+2x^{2}+x+1}{x(x+1)}$

se prostě nerovná 1/x

#3 12. 04. 2020 12:39

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Rozklad na parciálne zlomky môžeme použiť len v prípade, že máme rýdzu racionálnu lomenú funkciu, teda podiel polynómov taký, že stupeň polynómu v čitateli je menší než stupeň polynómu v menovateli. Je toto náš prípad?

#4 12. 04. 2020 12:55 — Editoval vanok (12. 04. 2020 12:57)

vanok
Reputace:   742 

Ahoj ↑ Ferdish:,
No tu sa najprv urobi delenim polynomov a sa potom upravi zvysok toho delenia.  ( kolega ↑ MichalAld: ( zdravim) asi cakal, ze to explicitne povieme lebo to chyba v danom cviceni).

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 12. 04. 2020 13:04 — Editoval vanok (12. 04. 2020 13:05)

vanok
Reputace:   742 

Ahoj ↑ MichalAld:
To si chcel upozornit, ze ten vyraz sa pise $x+1+\frac 1x -\frac 1{x+1}$ . Ze?

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#6 12. 04. 2020 13:11 Příspěvek uživatele X3R0Cz byl skryt uživatelem X3R0Cz. Důvod: Potřeba označení příspěvku, na který mojí odpovědí reaguji.

#7 12. 04. 2020 13:14

X3R0Cz
Reputace:   

↑ Ferdish:

Není.

Já jsem příklad včera spočítal pomocí kombinace dělení polynomu polynomem a parciálních zlomků:
$\int_{}^{}\frac{x^{3}+2x^{2}+x+1}{x^{2}+x}dx=\int_{}^{}xdx+\int_{}^{}dx+\int\frac{1}{x(x+1)}dx
$

Na výraz $\frac{1}{x(x+1)}$ tedy rozklad na parciální zlomky šel použít, protože stupeň polynomu v čitateli menší než stupeň polynomu ve jmenovateli byl.

Nakonec mi tedy vyšlo: $\int_{}^{}xdx+\int_{}^{}dx+\int\frac{1}{x(x+1)}dx=\frac{x^{2}}{2}+x+ln|\frac{x}{x+1}|+c$

On byl problém asi v mojí neznalosti podmínek pro rozklad na parciální zlomky a také v zadání příkladu. Ze zadání mi přišlo, že lze na parciální zlomky rozkládat hned, ne, že je ještě potřeba provést úpravu dělení polynomu polynomem

#8 12. 04. 2020 13:32

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

↑ vanok:
No já jsem to tak do hloubky nedomýšlel....(dělení polynomů nikdy nebyla moje silná stránka, a rozklad na parciální zlomky vlastně taky né) ... ale že to nemůže být přesně 1/x mi přišlo tak nějak zřejmé ... a trochu mě překvapilo, že to někomu jinému zřejmé nepřišlo...

#9 12. 04. 2020 15:44

X3R0Cz
Reputace:   

Tímto chci poděkovat za cenné rady, zejména ty od Ferdishe a vanoka.
Označuji téma jako vyřešené.

Zápatí