Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, znovu prosím o radu.
Tentokrát se jedná o následující integrál, který mám opět vypočítat pomocí parciálních zlomků:
Zlomek jsem rozložil takto:
, nicméně se nedostávám ke správnému výsledku.
Kde jsem udělal chybu?
Ahoj ↑ X3R0Cz:
To je jedna dobra metoda.
A pre zaujimavost, poznas aj ine metody? Ake?
↑ vanok:
Ahoj, určitě by to šlo rozložit na 2 integrály:
, které bych pak zvlášť řešil.
Věc se ale má tak, že mám příklad řešit pomocí rozložení na parciální zlomky a výsledek, ke kterému docházím, se nerovná tomu, který mám uvedený jako správný. Proto se snažím po krocích dojít na chybu.
Z rovnic si vyjádřím hodnoty čitatelů parciálních zlomků, vyšlo mi, že: 
Po dosazení hodnot čitatelů zpět do rovnice dostávám: 
Po spočítání prvního integrálu pomocí přímé integrace a dalších dvou pomocí substituce dostávám tento výsledek: 
Podle výsledků, které mám k dispozici, však má výraz vyjít: 
Je někde v mém výpočtu chyba?
Jinak asi chápu, že k výsledku, který je podle mých skript správně, se nějak dostanu úpravami zlomků/exponentů logaritmu, teď mě spíš zajímá, jestli můj neupravený výraz je vypočítaný správně.
↑ X3R0Cz:áno je to dobre aj výsledok čo uvádzaš ako riešenie je dobre aj tvoj je dobre (resp. ten čo "má vyjsť" by mal byť
, ale to len asi šetrili zátvorkami.
Ahoj ↑ X3R0Cz:,
To bola iba poznamka tykajuca ako sa da aj inac dostat k rozkladu na parcialne zlomky. ( no ide skor o otazku tykajucu sa algebry).
↑ vlado_bb:
Chápu, jak jsme dostali z výrazu
výraz
, stejně tak chápu, jak se ze součtů logaritmů staly součiny, ale nemůžu přijít na to, jak se z:
stalo 
Stránky: 1