Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Mám tady jeden příklad nad, kterým si lámu hlavu.
Poloměr válcového kůlu je r=12,87 cm, délka l= 5,76 m a hmotnost m=23 kg. Kůl je na jednom konci zatížen závažím o hmotnosti M=14,7 kg, takže plave ve vodě ve svislé poloze. Kůl uvedeme do kmitavého pohybu ve svislém směru. Vypočítej úhlovou frekvenci kmitů. Hustota vody je 1000 kg.m-3 a g=9,81 m*s-2
Mám hlavně problém s tím si to pořádně představit. Zasílám svůj početní postup, tak snad to nebudou úplné kraviny.
Děkuji 
↑ garnage:
Čau to k je konstanta. Ale nezaručuji se za správnost :/
Tak sem na ten příklad ještě koukal a zkusil sem jiný výpočet, který mi přijde reálnější
Mohl bych poprosit jestli by se na to někdo mrknul at tady nepočítám nějaké bláboly ? Našel sem víc vzorců pro výpočet té úhlové frekvence, ale asi je každý v jiných podmínkách jestli tomu dobře rozumím.
Toto by se mělo vztahovat k tomu mému příkladu, jestli sem to teda udělal správně. Děkuji 
↑ xm111:
tvůj postup s konstantou
na prvním papíru je správný (
). Ten výpočet periody jako pro matematické kyvadlo nikoli.
Ten druhý papír je špatně, použil jsi špatně vzorec pro periodu.
A kromě toho
se neudává v Hz.
↑ zdenek1: Děkuji za odpověď mohl bych prosím tedy vědět, jaký je správný vzorec pro Periodu na prvním papíru ? Děkuji.
zdenek1 napsal(a):
Jen mi připadá, že do té hmotnosti musí nějakým způsobem vstupovat i ta voda, ve které to plave...že její vliv nelze jen tak jednoduše ignorovat. Ale stejně si nedokážu představit, jak by se její vliv měl určit.
↑ MichalAld:
Podle téhle stránky se zdá, že by tam vstupovat měla, pokud chceme vzít v úvahu hmotnost "pružiny", ale nevím, jak ji tam započítat.
↑ bramburka:
Protože působící síla je úměrná objemu, který byl ponořený "navíc" (po vychýlení z rovnovážné polohy).
Tenhle objem je
, kde
je délka ponořená navíc.
Protože pro tuhost
platí
,
se vykrátí a dostaneš
.
OK?