Mám zadanou rovnici paraboly: y+3 = x^2 +2x a hledám tečny, procházející bodem H[-3:-1].
Jelikož nejde rce paraboly upravit na rovnici tečny, nevím jak postupovat. Asi musím najít všechny rovnice které pak mají jeden společný bod s parabolou. Řešení s dosažením jakéhosi k ale nevím kam či jak ho do rovnice zakomponovat
↑ Kayle:
Odporúčam pozrieť toto:
https://www.priklady.eu/sk/riesene-prik … secka.alej
↑ Kayle:
Nic neupravuj. Úprava na vrcholový tvar by ti pomohla, kdyby bod H ležel na parobole, ale to neleží.
Rovnici tečny hledej ve tvaru
. Dosazením souřadnic bodu H dostaneš vztah mezi
a
.
Pak dosadíš
do rovnice paraboly
, dosadíš za
, které jsi vypočítala a určíš diskriminant.
Pro tečnu musí být diskriminant nulový.
↑ Ferdish:
Áno, máte obaja pravdu - neviem prečo, automaticky som brala, že daný bod je bod dotyku na parabole, nepresvedčila som sa... starnem. :-(
Ferdish, mal si to nechať, bol tam výklad, nie iba postup...
↑ Kayle:
Tak buďto to můžeš řešit přes tu rovnici tečny - získáš tzv. poláru, přímku procházející body dotyku, pak už je to snad jasné.
Nebo si vytvoříš rovnici trsu přímek procházejících daným bodem a určíš v ní parametr tak, aby přímka měla s parabolou jeden bod dotyku.
↑ surovec:
Když dosadim tak získám 4xo +yo +15,
Je to tedy rovnice tečny?
↑ surovec:
Má tsm být 11,moje chyba.
Aha, já s polarou nikdy nepočítala a nemáme ji ani v materiálech.
A body dotyku zjistim dosažením z této rovnice nebo?
↑ Kayle:
No vypočítala jsi lineární rovnici obsahující
, takže jde o přímku procházející body
, což jsou body dotyku. To, že se jmenuje polára, je úplně fuk, to jste si říkat nemuseli.
A teď potřebuješ ty body, které leží na poláře a přitom leží i na parabole, to budou ty body dotyku hledaných tečen. A jak tyto body spočítáš?