Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, mám určit imag. část, zde je příklad:
edit: hned dopíšu, jak jsem zhruba postupoval, omylem jsem založil téma kliknutím enteru.
↑ nononsense:
Ahoj, umíš vypočíst to číslo? Pokud jo, tak je to ez :)

↑ thorne:
došel jsem k tomuhle zatím

↑ nononsense:
Vypadá to zatím dobře

↑ marnes:
tak díky, dál to akorát umím upravit (snad správně) na
a dál nevím..

↑ nononsense:
Bohužel tabulková hodnota to není, ale na kalkulačce sin55 dáš krát dva na tricet

↑ marnes:
já bohužel kalkulačku používat nemohu. Co jsem koukal, musí to jít upravit nějak podle Moivreovy věty, jenže nechápu jak, uvedu celý (JINÝ) příklad, který byl použit pro ukázku.

a z toho se to pak upravilo takhle:
ale od toho cos 22PÍ/3 už nevím jak dál pokračovat..

↑ nononsense:
Ale to je nějaký jiný příklad?
Jinak 22/3 pi musíme převést na základní úhel, tj odečíst celé násobky 2pi, v případě třetin 6/3 pi. Tady tedy 18/3 pi. Zůstanou 4/3 pi a to už jde zpaměti

↑ marnes:
Ano, je to jiný příklad. Díky, zkusím se na to podívat ;)

↑ nononsense:
Tohle pomůže?
Takže

Tak já jsem asi ztracený, ale bohužel to nechápu.
Vím, že mám vzít 22/3 pi, ale kde vezmu ty celé násobky pi?

↑ nononsense:
Úhel 22/3 není základní! Ten je nula až 2pi. Takže musíme postupně odčítat 2pi, až bude úhel základní. Práce s tímto základním je pak stejná jako 22/3pi a to díky tomu, že fce je goniometricka- periodická

Vím, že 22/3 není základní a že se k němu musí dopracovat. Jenom nevím, kolikrát mám to 2pi odečíst.

↑ nononsense:
Tolikrát, až je výsledek úhel základní.
22/3-6/3=16/3. Málo
16/3-6/3=10/3. Málo
10/3-6/3=4/3. Supr, základní

↑ marnes:
díky za vysvětlení a pevné nervy:) už mi to je jasné, jdu počítat další příklady, určitě to půjde, děkuji moc! :)
Stránky: 1