Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, dávala jsem sem již jeden příklad na diferenciální rovnice a ačkoliv jsme ve škole brali jiný postup, tak jeden odtud byl pro mě ještě více pochopitelnější.
Zadání: 
dále,
, z toho vyplívá, že 
obecné řešení tedy mám: 
dále chci řešit pravou stranu, ale nevím pořádně jak na to.
mám rovnici: 
a chci dosadit, ale pořádně nevím jak na to, vím, že tam bude B (ale nevím kolik a jak to bude vypadat)
Případně děkuji za rady.
↑ theterka14:
Ahoj,
máš pouze homogenní řešení, obecné řešení se skládá z homogenního + partikulárního řešení.
Partikulární řešení získáš například metodou odhadu. Odhad pro tvůj případ:

↑ 1jirka22: a to A a B značí prosím co? s tímto vzorečkem jsem se ještě nesetkala. Děkuji
↑ theterka14:
A a B značí konstatny :) je to vlastně polynom nultého stupně.

↑ 1jirka22: promiňte, asi jsem uplně natvrdlá, ale vůbec nevím, jak jste na tu dlouhou rovnici přišel, pravou stranu chápu, ale levou vůbec :(
↑ theterka14:
Zase bych použil integrační faktor:
B = 1, takže rovnici vynásobím
a mám

Hotovo dvacet.
↑ theterka14:
odhad jsem dosadil do té diferenciální rovnice, takže
je zderivovaný odhad.
↑ surovec:
Ahoj. Tento postup vyzaduje vypocet integralu pomoci metody per partes. Postup ↑ 1jirka22: je mnohem lehci.
↑ laszky:
Záleží na tom, jak kdo rychle integruje (já si takové notoricky známé integrály pamatuju jako tabulkové). A hlavně princip je strašně jednoduchý, stačí znát vlastně jen ten první krok a už to jede samo, nemusím znát nic dalšího...
Je to samozřejmě věc názoru.

↑ 1jirka22: Aha, takže jestli správně chápu, tak do úplně první rovnice, dosadím za
derivované a za
normální a pravou stranu opíši že? Ale vůbec nevím, jak s tím dál pracovat, jak si vyjádřit
jedině vytknout 

↑ surovec: u tohoto nechápu ten předposlední krok, vím že se jedná o integrace, ale moc nechápu, jak jste k tomu dospěl.
↑ theterka14:
Vytknutí je správný postup, ale tenhle zrovna ne :) vytkni 

↑ 1jirka22: 
Snad je alespoň toto dobře.
↑ theterka14:
Přesně tak :) jen ti ulítlo x u cos :) Ale to ses jen uklepla asi :)

↑ 1jirka22:opraveno, máte pravdu :) jen mě teď nic moc nenapadá, co s tím dále :/

tudíž tedy mi vyšlo
?

tudíž pokud bych to dosadila tak by mělo být :
?

↑ 1jirka22: Moc děkuji za podrobné vysvětlení a pochopení! :)