Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 04. 2020 13:47

xm111
Pozice: Student
Reputace:   

Vzájemná poloha přímek v prostoru

Dobrý den. Vypočítal jsem jeden příklad, kterým jsem měl zjistit vzájemnou polohu přímek (obr.).

Vše jsem spočítal, podle souřadnic vektoru mi vyšlo, že se vektory nerovnají, takže by měli být přímky mimoběžné nebo různoběžné.

Po dosazení "t" a "s" mi však vyjde, že se strany rovnají. Kde dělám chybu po případě jak bych to měl upravit ? Děkuji za kontrolu a odpověď

//forum.matweb.cz/upload3/img/2020-04/15212_2%2Bag.jpg

#2 25. 04. 2020 14:00

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Vzájemná poloha přímek v prostoru

Směrové vektory se nemusí nutně rovnat, aby byly přímky rovnoběžné, stačí když budou lineárně závislé (jeden bude k-násobek druhého).

Pokud jde o ty parametry s, t - tak pokud by měly být přímky rovnoběžné, nesměla by mít ta soustava vůbec řešení. Tvoje jedno řešení má ... a to je přesně ten bod, kde se protínají.

Kdyby byly mimoběžné, tak ti vyjdou 3 rovnice pro 2 neznámé (s, t) - měl bys rovnici i pro to y, a pokud jsou ty rovnice nezávislé, tak nemají řešení nikdy.

Pokud by měly být shodné, tak by soustava musela mít nekonečně mnoho řešení...

#3 25. 04. 2020 14:14

xm111
Pozice: Student
Reputace:   

↑ MichalAld: Dobrý den, Děkuji.

takže by to mělo být 9/5 = 9/5  a ne že se nerovná ? A ty přímky jsou tedy různoběžné jestli sem to pochopil dobře.

#4 25. 04. 2020 14:29

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ xm111: Uloha sa da riesit bez akehokolvek pocitania. V prvom rade na zapise oboch priamok vidime, ze lezia v jednej rovine, v druhom rade vidime, ze ich smerove vektory nie su linearne zavisle.

#5 26. 04. 2020 11:38 — Editoval krakonoš (26. 04. 2020 11:39)

krakonoš
Reputace:   34 

U mimoběžných dvou přímek jsme schopni sestrojit rovinu, kde jedna přímka v ní leží a druhá je na ni kolmá, narozdíl od rovnoběžek a různoběžek.Tak se vlastně počítá i jejich nejkratší vzdálenost.

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

Zápatí