Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Počítala jsem s jednou holčinou tohle. Bohužel nám to vyšlo jinak než je výsledek v učebnici. A když jsem to zadala do wolframu, tak mi nevyšlo nic jednoduchého, takže jsem to asi nezvládla vložit správně.
Nám vyšlo 1/62, v učebnici 4/5 a ve wolframu tohle:¨
https://www.wolframalpha.com/input/?i=% … %2F2%29%29
Napíšu sem svůj postup a budu vděčná za radu, kde jsem udělala chybu.
↑ Kotletka:
Podle toho jak jsi to zadala do Wolframu, tak a tedy
druhý člen výrazu je +2
a tedy
Chybu jsi udělala v tom složeném zlomku.
V učebnici tedy asi bude chyba.
↑ Kotletka:
Tak tak, zmiešané čísla sú taká malá základoškolská zákernosť, ktorú dnes už často nevídať, ale keď sa náhodou v nejakom príklade vyskytne, tak dokáže narobiť paseku :-)
↑ Kotletka:Mila Kotletka,
dovol, aby som tvoje negativne pocity, ktore sam zdielam, nasmeroval spravnym smerom. Kolega ↑ Ferdish: sa vyjadril pomerne diplomaticky, ja budem otvorenejsi. Za zmiesane cisla matematika nemoze, pretoze ta ich nepouziva. Zmiesane cisla su perverznym vymyslom autorov zakladoskolskych ucebnic, ktoreho zmysel mi unika. Je to presne ako pises, to, s cim na zakladnej skole bez najmensieho dovodu trapia deti, teda zapis ma v skutocnosti vyzerat presne tak, ako pises, teda
. Pritom ti isti autori ucebnic na inom mieste tvrdia detom, ze cisla mozeme nahradit premennymi, cize namiesto
pisat
. Ak to ale urobime v ich oblubenom "zmiesanom cisle", dostaneme
, co urcite nie je
.
Zial nemam dosah na tvorbu osnov pre zakladne skoly. Ak by som mal, po zmiesanych cislach by tam uz davno nebolo ani stopy.
Aby som ale bol uplne presny, myslim, ze v nejakom recepte som videl cosi ako dcl mlieka.
Já osobně na smíšeném čísle nevidím nic špatného. Je to jedna z matematických dovedností. Hlavně dle mého nemůže dojít k záměně s násobením proto, že tam chybí znaménko krát.
Stejně tak
Ale je to věc názoru.
Hehe...
Ja zmiešané čísla chápem ako cestu k hlbšiemu chápaniu zlomkov, čo je dosť zložitá problematika pre žiakov ZŠ a možno aj SŠ... :-)
Ten zápis zložených čísel je štandardný, ale mne by neprekážal ani ekvivalent s plusom...
Majte sa všetci...
↑ Kotletka:
Tam kde nemůže dojít k záměně, což jsou všechny tebou uvedené případy se psát krát nemusí, jelikož není s čím zaměnit.
↑ Kotletka:
Proste ste zabudli, že
znamená 4 celé tri sedminy
a na základe tých príkladov, ktoré spomínate ste mysleli že ide o krát.
Napovedať by Vám mala holčina alebo učebnica...
Tak nabudúce už budete vedieť - človek sa učí až do konca života.
Majte sa dobre.