Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, počítám tento příklad, a nějak mi nevychází náčrt, muj postup:
dosadil jsem na ctverec tu kruznici a jako stred mi vyslo (5/2 ; -3), r mi vyslo 6(odmocnina z 36), nebo když rovnici vykratim, tak mi vyslo r=3
pak jsem dosadil rovnici primky do rovnice kruznice a vysla mi kv. rovnice s výsledkem t=3, t=6
tyto hodnoty jsem dosadil do rovnice primky a vysli mi teda 2 průsečíky na ose x, a 2 průsečíky na ose y,
(5/2,-6) a (11/2;-3)
jenze když to nakreslim, a opravdu i ten stred kruznice posunu do toho středu (5/2 ;-3), tak mi po nakresleni kruznice r6 vychazi pouze jeden prusecik (5/2 , -6 ), ten druhy prusecik mi vychazi uvnitř kruznice…
PS: asi jsem to dal do spatné slozky, toto je asi stredoskolske ucivo, ale bereme to na vejsce.

↑ Martin283:
Postupujes dobre. Jenom tu rovnici kruznice
je opravdu potreba vydelit 4, kdyz chces zjistit polomer. Takze obrazek je potreba prekreslit pro r=3.
Z toho, co pises, je mozne, ze v obrazku je spatne nakreslena primka, nikoliv kruznice :)