Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer, riešim konvergenciu tohto integralu:
. Konvergenciu som vyšetroval podla toho, že integral konverguje prave vtedy, ak konverguje "u nuly" a "u pi/2". Vyšetrovanie konvergencie "u nuly" mi vyšla v pohode. U pi/2 som použil limitní srovnávaci kriterium, v ktorom som srovnaval s funkciou g(x)=
. Moj učitel mi povedal že tá g(x) je spravna a že konverguje. Zbýva mi iba opodstatniť prečo tá funkcia konverguje a to je moj problem, pretože pri použití rôznych viet, mi vychadza že diverguje. Dakujem za vaše rady.

↑ frantisek14:
Ahoj,
jestli to spravne chapu, tak chces dokazat, ze
je realne cislo.
Ja bych na to sel treba tak, ze
protoze odmocnina je spojita funkce. No a ta limita, co zbyva, se da resit treba L'Hospitalovym pravidlem, protoze je typu 0/0 (urcite i jinak, treba Taylorovym rozvojem..)

↑ nejsem_tonda: ahoj, no ale pri tej limite co jsi ukazal, stale nieje vysledok realne čislo :/

↑ frantisek14:
Aha, vidis. Nachytal jsi me, ze jsem to nepocital :) Pak by ale chyba mela byt nekde jinde.
Tak ukaz, jak ses k te limite dopocital. Nevede to treba na tuto limitu?
Ta se da resit presne tak, jak jsem popsal, a vyjde konecne cislo.
Pokud ne, tak ti to rika spatne i tvuj ucitel, coz je divne..