Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den mám tyto dva příklady a potřeboval bych velkou pomoc. Nevím vůbec jak tyto dva příklady vypočítat. Budu rád za každou radu kterou dáte. (PS. bylo fajn , kdyby to bylo rovnou vypočítané, né že bych byl líný, ale mám toho celkem dost ve škole a nestíhám, moc děkuji za ochotu)
1) Navrhněte (graficky+výpočet) jednopulsní usměrňovač, jsou-li na výstupu požadovány tyto parametry: výstupní napětí 12 V, výstupní proud 500 mA a zvlnění 5%.
2) Určete a zdůvodněte správnou odpověď: Dva bodové náboje o velikostech Q se ze vzdálenosti r přitahují silou o velikosti F. Ze vzdálenosti 1/3 r se přitahují silou o velikosti
a) 9F, b) 3F, c) 1/3 F, d) 1/9 F.

↑ Adamekpokol:
2)
Postup můžeš využít i pro sílu elektrickou
https://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=108165
↑ marnes:
Děkuji za radu, ale já hlava tupá, nějak nechápu, jak mám dosadit, mohl bych poprosit, zda-li by jste mi to sem napsal, děkuji Adam.
↑ edison:
Děkuji a měl bych otázku, zda-li je řešení na níže uvedeném odkazu správně. Děkuji za kontrolu a vysvětlení.
Odkaz: https://docplayer.cz/8911016-Laboratorn … -c-10.html

↑ Adamekpokol:
Náboje se nemění, takže v čitateli budou jedničky a do jmenovatele napíšeš
No a pak upravis, nebo to vypočítá kalkulačka
↑ marnes:
Moc vám děkuji za radu, a když už jste online, ta se vás chci zeptat, zda-li níže uvedený příklad je správně, mělo by se jednat o první příklad a potřeboval bych kontrolu, moc děkuji a dobrý večer.
odkaz: https://docplayer.cz/8911016-Laboratorn … -c-10.html

↑ Adamekpokol:
Přiznám se bez mučení, že první příklad jde mimo mě. Budeš muset počkat na někoho, kdo zkontroluje.
↑ marnes:
Dobře, ale děkuji vám za váš čas. Jinak podle toho vzorce mi vyšla odpověď A, tedy 9F, je to možné?

↑ Adamekpokol:
Nejen možné, ale i správné.
Dobře, moc vám vám děkuji, že jste to se mnou přetrpěl, vůbec mi to dneska nemyslelo. Tak ted už jenom ten druhý příklad a bude to vše. Ještě jednou moc děkuji :-).
↑ edison:
A mohl by jste prosím vás zkontrolovat i výpočty, moc prosím, dnes mám odevzdávat a já jsem v koncích, jinak moc děkuji za ochotu
Nedalo mi to, zadal jsem do LTspice generování sinusovky s Um 17 V, f 50 Hz, usměrnění diodou 1N5817 a kapacitou 5 mF, co vyšlo na tom odkazu a nakonec zatíženo odporem 30 Ohm, aby to žralo kolem 500 mA. Rozkmit je 13,9-15,5 V. To je asi 11 %.
Praktická poznámka:
Dosáhnout kondenzátorem tak malého zvlnění, jako je požadovaných 5 % je relativně náročné, proto se to tak v praxi nedělá. Prostě se použije vyšší napětí a pak následuje stabilizátor. C se pak navrhne tak, aby pokles byl nad hranicí, kdy je daný typ stabilizátoru schopen udržet výstupní napětí. Součet ceny kondenzátoru a stabilizátoru je pak nižší, než cena kondenzátoru, který by to dokázal sám o sobě:-)