Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
dostal jsem tento příklad:
Stroj ztrácí opotřebováním každoročně 15 %své ceny. Kdy klesne jeho cena na polovinu?
Nedokážu ho vyřešit. Vím jen, že A1 je A0*0,85 a A2 je A0*0,85 na druhou
To je vše, nedokážu se posunout. Nevím, jak zadat, že výsledek musí být polovina hodnoty, kterou neznám. Předem děkuji
↑ FatMan3310:Skus to napriklad takto: Nech cena noveho stroja je . Aka bude jeho cena po roku? Dvoch? Troch? ... Pri tychto uvahach urcite zistis, ako na to.
↑ vlado_bb:
Tak tím mi vyšlo,že za 4 roky to bude 522,00625. Ale já potřebuji přesně 500 a to mi nijak nejde udělat.
↑ Honzc:
No učitelka chce tohle řešit bez logaritmů, navíc je stejně už neumím.
↑ FatMan3310:Ak sa hodnota meni iba raz rocne, tak nebude nikdy. V jednom roku bude nad , o rok neskor uz pod . Bez logaritmov sa asi dalej nedostanes.
↑ vlado_bb:
Bez logaritmů to nejde nijak udělat?? To se mi zdá jako blbost. Má to vyjít 4,3 roku.
↑ thorne:
Pfff, to vůbec nevím, jak získat hodnotu mocniny n. To jsem snad ještě nikdy nedělal...
↑ thorne:
Hele, už jsem na to asi přišel. Vypočítal jsem následující člen, následně jsem zjistil rozdíl a ten rozdíl 78,3 jsem vydělil 12, abych získal 1 měsíc. Ten jsem následně vynásobil 3 (aby se to co nejvíc přiblížilo 22) a pak jsem 78 vydělil 19,5 a vyšlo 4, což je třetina roku. Nic jiného mě nenapadlo.
Editováno.
↑ FatMan3310:
Metodou "zkusmo" to jde taky dobře
0,85^4 = 0,522
0,85^(4,5) = 0,481 - už moc
0,85^(4,25) = 0,501 - už se blížíme
0,85^(4,26) = 0,5004 to už bych nechal.
Takže to bude:
4 roky a 3 měsíce.(bez logaritmů)