Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den.
Použil jsem substituční metodu, abych získal prvky neznámé .
Ale patrně je to opět špatný postup.
1. To jsem převedl na pravou stranu, takže:
Asi ne-ekvivalentní úprava, že?
2. Jo, to jsem špatně odmocnil.
Každopádně stále je podle přiloženého obrázku výsledek - což je interval.
↑ cocoa:
1.Udělat to můžeš, ale musíš pak zvlášť ošetřit případ (ve jmenovateli totiž nesmí být nula). Lepší je to nedělat a brát to jako rovnici v součinovém tvaru.
2. Tam je napsané, že kořeny té rovnice musí LEŽET v tom intervalu, výsledkem není nutně ten interval, takže c je správně, dokonce je v tom obrázku nahoře řešení :)
1. Naznačil bys mi, prosím, jak bych musel ošetřit ten případ pro ? Napíšu jen podmínky, ne?
2. Nojoooo.
↑ cocoa:
prostě bys za x dosadil nulu do původní rovnice a spočítal to. Vyšlo by ti, že nula je také řešení.
Ale to se fakt u takových rovnic nedělá, ten součinový je lepší, alespoň mě to tak učili :)
No ale pokud je také řešení, pak to, že jsem se k tomu nedostal, že mi vyšly 2 jiné kořeny, přece není celý výsledek, ne? To jsem se měl spíše dostat k nějakému intervalu, ne?
↑ cocoa:
Ty máš vybrať pravdivé tvrdenie z predložených.
A tie tri korene naozaj ležia v intervale z odpovede c). Mmch, ak by si si tú nulu nevšimol, aj tak by odpoveď bola to c) - ak by to ale niekto opravoval, všimol by si to...
Tam nie je napísané, že riešením je celý interval.
Naozaj patria medzi -2 a 2.
Jsem nedomýšlivec, už to vidím.
Dala by se i tato forma (Vaše zmiňovaná, bez vynásobení ) použít se substituční metodou?
...kdyby mi třeba nedošla triviální věc, že
Jo, dává mi to větší smysl, děkuji moc, označuji za vyřešené.
Stránky: 1