Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pár otázek, zde je zadání:
Korpulentní paní chce zažít ten krásný pocit, kdy poté, co se postaví na běžnou váhu, váha ukáže přijatelnou hmotnost. Proto si zaplatí cestu do vesmíru, protože ví, že větší vzdáleností od Země by si mohla své přání splnit. Jak daleko od Země musí vyletět, aby: a) hmotnost paní klesla na čtvrtinu její hmotnosti na Zemi, b)běžná váha, na kterou si paní stoupne, ukázala čtvrtinu hodnoty, kterou ukazuje na Zemi?
Přečtěte si pozorně zadání podotázek.
K výpočtu si myslím, že je třeba použít vzoreček
přičemž je požadovaná hmotnost paní, je hmotnost paní, je gravitaní konstanta, hodnota
je váha Země, hodnota a je vzdálenost paní od středu Země. ted neznámá
Potřeboval bych trochu poradit, jestli používám správný vzorec a správné hodnoty ,děkuji
↑ mirek_happy24:
a) hmotnost je v klasické fyzike konstanta. Takže hmotnost oné paní na čtvrtinu neklesne v žádné vzdálenosti.
b) Váha měří tíhu (tj. sílu), takže ta 1/4 musí být na straně síly
na Zemi
nad Zemí ve výšce :
a chceš
Jinak hodnoty používáš správné, ale na nic je nepotřebuješ, kromě poloměru Země.
Dobrý den, podle Vaší rovnice jsem dosazoval. Prosím o zkontrolování, popřípadě říct jaké mám chyby a jak to dokončit, takže:
Dále nevím, předem děkuji za pomoc
↑ mirek_happy24:
na 2. řádku jste neměl násobit 4
na 2. řádku zkrátit
na 3. řádku je chyba
váš 4. řádek by měl ideálně být
celou rovnici převrátíte, vše převedete na jednu stranu a použijete vzorec
zase jsem se zamotal, omlouvám se za neustálé otravování, snad naposled
??????
↑ mirek_happy24:
Drsná diagnóza: máš problémy s elementární matikou.
a kdy je součin nula?
pardon ale takovéhle úpravy sme ještě nebrali, chodím do druhého ročníku šestiletého gymnázia
↑ mirek_happy24:
Aha, tak promiň.
Jenže fyzika, kterou tu řešíš není na úrovni ZŠ, takže bez té matematiky se neobejdeš.
A jestli dobře počítám, odpovídá to 9. třídě ZŠ, a tam už bys vzoreček měl znát.
A stejně bys měl umět řešit kvadratickou rovnici
takže se to rovná buď nebo
↑ mirek_happy24:
Ne.
součin je nula, když aspoň jeden činitel je nula. Takže
, tj.
nebo , což nedává fyzikální smysl, protže to by bylo v podzemí
Podle mě je lepší nepoužívat h (výšku nad povrchem země) ale vzdálenost od středu země.
Pokud má síla klesnout na čtvrtinu, a víme že síla klesá se čtvercem vzdálenosti ( = s druhou mocninou vzdálenosti), potom i bez dlouhého počítání musí vzdálenost od středu země vzrůst "odmocnina ze 4 krát", tedy 2x.
děkuji Vám oběma