Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
dostal jsem tento úkol:
Jak vidíte, je tam i výsledek, ale z toho vůbec nejsem chytrý.
Vůbec nevím kudy se vydat. prosím prosím o záchranu.
děkuji.
podle pravidel byl jsi měl uvést aspoň svůj postup, děkuji
↑ mirek_happy24:
Ale právě o to jde, nevím jak začít :(
Napsal jsem si vzorce co jsem kolem toho našel, ale nic mi nedává smysl.
z tvých vzorců je to úplně jasné, nechám tě ještě chvíli si lámat hlavu :-D
↑ mirek_happy24:
Jsem rád, že je to alespoň někomu jasné, já se s tím trápím už týden, ale jasně mi to není :D
Pořád mi v těch mých vzorcích chybí odpor :/
Doporučuji odvodit, nebo se podívat po vzorečku pro výpočet vybíjení kondenzátoru do odporu. Ona je to taková skupina vzorců, všechny končí e^(-t/T), v drobných obměnách na všechny RC, RL a podobné obvody a vlastně se to vyskytuje i v mechanice.
Pak doporučuji za C1 a C2 udělat substituci C a ono to bude poněkud přehlednější. Až bude hotovo, vrátíš na místo C tu věc s C1 a C2.
↑ mirek_happy24:
Já bych asi v téhle situaci zkusil napsat konkrétní radu (tj. jak to z těch vzorců vyplývá) než jenom tohle.
Pokud se nechceme moc nadřít, tak ty dva kondenzátory v sérii složíme do jednoho. Ale úplně nutné to není.
Takže už máme jen R a C v sérii. A podle nevím kolikátého Kirchoffova zákona je celkové napětí ve smyčce rovno nule (pokud neobsahuje žádné zdroje), tak můžeme napsat:
Můžeme ovšem také psát (když kondenzátory necháme jak jsou)
Proud musí být ve všech místech stejný (když se nám obvod nikde nevětví), takže stačí vědět, jaká je závislost mezi proudem a napětím na různých součástkách.
Pro odpor platí Ohmův zákon, tedy , pro kondenzátor platí
Ta malá písmena znamenají, že jde o časově proměnné veličiny (že se mění v čase).
Takže dosadíme a máme to:
Rovnice obsahující integrál se blbě řeší, takže to zderivujeme () a dostaneme:
případně
Diferenciální rovnici už předpokládám vyřešit umíš (jinak tu exponenciální závislost získat nelze...)
↑ MichalAld:
Mnohokrát děkuji za pomoc,
Diferenciální rovnice jsem ještě nikdy neřešil...
Ale pokusil jsem se,
Pomocí metody separace proměnných jsem se dostal sem:
Dál se nemůžu dostat :(
↑ edison:
Dobře, zkusil jsem to tak:
dále jsem našel postup "úplné řešení diferenciální rovnice":
vrátil jsem tam C1 a C2 a dostal toto:
To už je dost blízko výsledku, ale pořád si nejsem jistý, můžete mě zase prosím poslat správným směrem?
předem děkuji.
chobot161 napsal(a):
Pomocí metody separace proměnných jsem se dostal sem:
Dál se nemůžu dostat :(
Jak se správně zbavit té absolutní hodnoty ti neporadím, ale nejspíš tak, že exponenciála je vždycky kladná...
Ale tohle už je správný výsledek.
Když to trochu upravíme, tak z toho je
a převést součet těch dvou zlomků 1/C1 a 1/C2 na společný jmenovatel už snad dokážeš.
↑ MichalAld:
áááno,
já moc moc děkuji, teď už to chápu,
Poznámka: Podobný řešený příklad je pro cívku, tam je časová konstanta L/R (ty máč RC) a hlavně, tobě I začíná od max a pak se nekonečně blíží k 0, zatímco jim proud L začíná od 0 a pak se nekonečně blíží k max. Proto tam mají (1-.. a ty to tam mít nesmíš.
Stránky: 1