Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám problém s jedním zadáním
Silvestrovská raketa je zapalovaná pomocí pět metrů dlouhé zápalné šňůry, která hoří rychlostí metr za pět sekund. Ke světelnému efektu dojde, jestliže raketa dosáhne své maximální výšky 45 m. Jak dlouho před půlnocí je třeba zapálit zápalnou šňůru, aby světelný efekt vypukl přesně o půlnoci? Jak velkou rychlostí raketa odstartovala? Velikost tíhového zrychlení volte 10 m/s2. Zanedbejte odpor vzduchu apod.
Vůbec si s tím nevím rady, nemohli byste mi pomoci? Vím, že je to v rozporu s pravidly, ale potřebuji třeba jen poradit, jaké téma si mám vyhledat(např.gravitační zrychlení). dále Bych chtěl dodat, že se můžete kouknout na víc mých rad nebo dotazů, kde vždy uvádím svůj postup. Děkuji a doufám, že budete tolerantní
↑ mirek_happy24:
Příklad není dost jednoznačně zadaný, tak zapojíme fantazii.
Budeme předpokládat, že let rakety je vrh vzhůru. (To u skutečné rakety není pravda, ale jelikož v zadání nejsou žádné informace o tahu motoru, tak nic lepšího nevymyslíme) Takže 1. téma ke studiu: vrh vzhůru
Startovní rychlost určíme snadno ze zákona zachování energie = 2. téma ke studiu.
Hmmmm myslel jsem si, že bych mohl použít vrh vzhůru, začal jsem toto téma studovat, jenže všude se psalo, že těleso vrháme, tak jsem tuto myšlenku zavrhl
jinak zdenek1, děkuji za mnohokrát opakovanou, rychlou a výstižnou odpověď, zasloužil byste ocenění
mám předpokládat, že 45m je maximální výška?
↑ mirek_happy24:
ano, to je uvedené v textu
doba stuopání je ???
a mohu se zeptat jak zjistím v
v tom případě mám ale dvě neznámé a nemám to jak vypočítat
[color=červená]vážně si nevím vůbec rady[/color]
↑ mirek_happy24:
Odkaz "Výška výstupu"
↑ mirek_happy24:
Pardon, přehlédl jsem se a napsal jsem tu ↑ Jj: hroznou ptákovinu (to je i na mě trochu moc)- takže skryto.
přesně na této stránce jsem byl a vůbec to nechapu
Mě teda od pohledu přijde, že to taky řešej nějak složitě:-)
Celé je to o pochopení zrychleného pohybu. A pak je dobré si uvědomit, že v podobně zjednodušených případech bude shoda rychlosti vrhu a dopadu (v našem případě teoretického - nemá co dopadnout - ale to nevadí).
COŽE?
↑ mirek_happy24:Svislý vrh má dvě části:
1. Těleso vrženo rychlostí v, letí a rychlost klesá dle g, až se zastaví.
2. Těleso začne padat, zrychluje dle g a dopadne rychlostí v.
Při 1 a 2 jsou stejné vzdálenosti a trvá to stejně dlouho.
(celé to přesně platí za předpokladu výšky zanedbatelné ke vzdálenosti od středu země a ve vakuu)
tyyyyyyyyyyyy blaho, už jsem to pochopil a teď mi to přijde strašně lehké
z toho
a zápalná šňůra hoří 1 metr za sekundu a má pět metrů, takže 25 s
odpoěď je tedy 28 s před půlnocí a vystartuje rychlostí 30m/s
jestli je o špatně dík za opravu