Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pravidelnému čtyřbokému jehlanu s výškou v a délkou podstavné hrany a je vepsána kachle tak, že vrcholy jedné její stěny leží na osách bočních stěn jehlanu. Určete délku hrany krychle.
Označme si zmíněné vrcholy ležící na osách stěn např. A a B.
Vrcholy krychle ležící na podstavě jehlanu, které náleží ke stejné straně jako A a B, si označme třeba C a D.
Aby byl útvar ABCD stěna krychle, musí to být čtverec a má tedy všechny strany stejně dlouhé.
Musíme si proto vyjádřit délky vodorovné a svislé strany tohoto čtverce a ty pak postavit do rovnosti.
↑ Bdbsjnsxj:
↑ sqrt(211): to si mu teda moc nepomohl (protože to, že má krychle všechny hrany stejné asi ví)
Abych jenom nekritizoval.
Obrázek ti trochu pomůže?
↑ Honzc:
To ví každý, že má krychle stejné všechny hrany. Ale tady té rovnosti můžeme využít.
Já se na to dívám tak, že když šoupeme stranou tvořící spojnici os nahoru, ona se zkracuje, zatímco svislé hrany se prodlužují. Krychle (a ne kvádr) nám vznikne pouze v případě, že nastane zmíněná rovnost.
↑ sqrt(211):
Promiň, já jsem ten tvůj příspěvek č.2 nedostatečně přečetl.