Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den.
Opakuji si kombinatoriku a rád bych využil tohle téma na řešení příkladů, abych nemusel pokaždé zakládat nové.
Děkuji předem za jakékoli rady.
1) Zjistěte, kolik existuje různých kvádrů, pro něž platí, že délka každé jejich hrany je přirozené číslo z intervalu
.
s tím, že ještě musím ošetřit možnosti
,
a
.
Výsledek, který je ale udáván je
.

Autor úlohy zrejme kocku považuje za kváder so všetkými hranami zhodnými.
Ale inak, ak by si chcel od výsledku odrátať všetky "kockaté" konfigurácie, tak tých nie je 3, ale 14 (kocka s hranou 2, kocka s hranou 3, kocka s hranou 4 atď. až po kocku s hranou 15).
A ešte finta: v LaTeXe vieš zapísať kombinačné číslo nasledovne: n \choose k => 

↑ misaH:
Pro příště tedy počítám s tím, že krychle je speciálním typem kvádru.
↑ Ferdish:
Ajo, tak teď už vím.
2) Jsou dány cifry: 0, 1, 2, 3, 4. Cifry nelze opakovat. Kolik je možno vytvořit z těchto cifer čísel, která jsou pětimístná a sudá tak, že cifry se nesmí opakovat a číslo nemůže začínat nulou. 
Existuje jednodušší úvaha? A mohu to rozepsat nějak do vzorečku?

↑ misaH:
První 2 lichá, poslední 3 sudá + první 2 sudá, poslední 2 sudá.
↑ zdenek1:
Abych si nějak rozšířil obzor co až jde.
Jak jste to upravil?

Existuje jednodušší úvaha?
Jak píše Zdeněk, asi moc ne.
Já jsem třeba uvažoval tak, že nejdříve umístím první a poslední cifru a ty tři prostřední potom můžu protočit vždy 3*2*1 způsoby.
Přitom na první cifru mám možnosti {1, 2, 3, 4} a na poslední možnosti {0, 2, 4}. Ty bych mohl zkombinovat 12 způsoby, kdyby se cifry mohly opakovat. Když nemůžou, musím od 12 odečíst 2 případy (dvojka s dvojkou a čtyřka se čtyřkou).
Takže dohromady 10*3*2*1.

cocoa napsal(a):
Jak jste to upravil?
2.3.2.1.3+2.3.2.1.2=...... je to dvojčlen a 3.2.1 je v obou členech
=3.2.1.(2.3+2.2)= ......součin 3.2.1 je 3!
= 3!.10