Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobrý den, potřebovala bych poradit.. nevím čím začít .. nebo spíš čeho se chytit..
mám příklad Určete vektorovou, parametrickou a obecnou rovnici roviny
, která je kolmá na rovinu 2x + 3y - 4z + 3=0 a prochází body A(1,3,2,) a B(2,1,1,).. dále mám stanovit úhel, který svírá přímka AB s osou y a mám rozvrhnout, zda body AB, C(1,0,1) a D(0,1,0) leží v téže rovině. děkuji za jakoukoliv radu
↑ jannicka85:
Dobrý den,
1) Určete vektorovou, parametrickou a obecnou rovnici roviny , která je kolmá na rovinu 2x + 3y - 4z + 3=0 a prochází body A(1,3,2,) a B(2,1,1,).
Co víme o normálovém vektoru roviny 2x+3y-4z+3 = 0 ?
2) stanovit úhel, který svírá přímka AB s osou y .
To by chtělo znát parametrické vyjádření těchto přímek, jak AB, tak osy y
3) A,B ,C(1,0,1) a D(0,1,0) v rovině?
Sestavíte rovinu pro ABC a spočítáte, jestli v té rovině i leží D. Lze taky vyzkoušet, jestli alespoň
jeden z těch bodů neleží v rovině spočítané v 1), pak by se nemusela počítat ani další rovina.
já umím vektor, par. a obecnou rovnici..ale tady v tomto zadání se trošku nechytám.. myslel jste, že mám vypočítat že x=1+1t, y=3-2t, z=2-1t, co dosadím do rovnice 2x+3y-4z+3?
↑ jannicka85:
Nejdřív odpovězte na moji otázku, to by Vám mohlo pomoci. I obrázek by mohl pomoct.
Neříkám, že ten nápad je dobrý nebo špatný, ale víte, co dosáhnete tím, když přímku AB dosadíte do roviny?
bohužel, kdybych to věděla, tak se odpíchnu od místa..ale jsem v tomto zadání ztracená.. aji když to udělám tak jsem jsem avizovala..tak vůbec pak netuším kam mě to posune :( jenom hádám.. průsečík?
↑ jannicka85:
Pokud nepočítám špatně, tak tentokrát průsečík nedostaneme, protože přímka je rovnoběžná s rovinou.
Dobře, řekněme si, že nejdříve určíme parametrický zápis roviny.
Parametrický zápis roviny je tvořen bodem a dvěma lineárně nezávislými směrovými vektory,
které leží v rovině.
Máte informace: 1) rovina kterou hledáme je kolmá na zadanou rovinu 1 směrový vektor
2) body A,B leží v rovině kterou hledáme 1 směrový vektor + bod
směrový vektor mám u(1,-2,-1), a bod 0
↑ jannicka85:
Dobře jeden směrový vektor máme. Ten bod se mi nelíbí, protože bod v prostoru musí být určený,
třemi složkami, a i kdyby jste tím myslela počátek, tak nemáte jistotu, že ten počátek bude ležet v té rovině.
Vyzkoušejte vybrat jiný bod, o kterém stoprocentně víte, že v té rovině bude ležet.
Druhý potřebný směrový vektor získáte, když se zamyslíte u mého předchozího příspěvku nad 1) .
body mi vyšly tedy (1,3,2) a ten další vektor je (2,3,-4)? a pokud ne..tak jsem opravdu ztracená..
↑ jannicka85:
Nejste ztracená :)
Máte to správně. Tedy teď máme vektory u(1,-2,-1), v(2,3,-4) a bod (1,3,2).
Teď to zbývá zapsat, abychom měli parametrický zápis roviny.
tak parametrický zápis roviny bude : x=1+t+2s, y=3-2t+3s, z=2-t-4s
↑ jannicka85:
Je to v pořádku, jenom by to chtělo ještě dodat, že t a s patří do reálných čísel.
Tak a teď chceme parametrický tvar roviny převést na obecný tvar roviny,
tj. chceme takovou lineární kombinaci x,y,z , aby nám zmizely parametry t a s.
já jsem to udělala tak, že jsem si dala vektory u(1,-2,-1) a v(2,3,-4) z toho jsem udělala vektorový součin, což mi vyšlo w(11,2,7) a to jsem dosadila do obecné rovnice 11x+2y+7z+d=0 a d=-31?
↑ jannicka85:
To je taky možnost :) . Vyšlo mi to stejně.
super moc děkuji.. teď se dívám na otázku: dále mám stanovit úhel, který svírá přímka AB s osou y a mám rozvrhnout.. já jsem na internetu tento vzorec =kx+q? je to tak? a nebo použiji vzorec cos a vektory?
↑ jannicka85:
Od pohledu bych spíš použila cos a vektory. Když už ten směrový vektor přímky AB máme spočítaný...
úhel mi vyšel 90, je to možné?
↑ jannicka85:
Ne, není. Skalární součin směrového vektoru přímky AB a směrového vektoru osy y nevychází 0.
můžete mi poradit prosím vzoreček? už se v tom opravdu ztrácím.. nějaké jsem si našla..ale nevím, zda to je to správné, co bych měla použít :(
já jsem to počítala podobně.. ale u1*v1+u2*v2+u3*v3/sqrt(u1+u2+u3 )*sqrt(v1+v2+v3), ale tady oni používají tři vekotry u, a to mě mate .. a nebo jsem zkusila vypočítat jak je vzorec(u)*(v)*cos a to mi vyšlo 97 stupňů
↑ jannicka85:
Na číselné hodnotě se neshodneme, navíc i to podle čeho jste to zapsala je trošku divný mišmaš.
Materiály k analytické geometrii v prostoru naleznete zde Odkaz.
K této konkrétní úloze se bude hodit toto: Odkaz2.
Nemá cenu, aby jste sem házela různá čísla. Ukažte zde postup a pak uvidím, kde by mohl být problém.
Nafoťe to nebo použijte LaTexový editor.
když mi vyšlo těch 90 stupňů, tak jsem si napsala
a poté jsem vyzkoušela vzoreček 
Zase ten zápis vypadá opravdu zle. Pokud máte součin ve jmenovateli, tak buďto použijete zlomek
nebo aby to matematicky dávalo smysl, tak alespoň závorky. Druhá věc je, že funkce cosinus je bez argumentu.
Napíšu tu pro inspiraci, jak by se zapsal vzoreček pro výpočet úhlu dvou vektorů.
K výpočtu: To druhé je blbost. To první by dávalo smysl, kdyby jste místo vektoru (2,3,-4)
dosazovala vektor směrový vektor osy y. Uvědomte si, že hledáte úhel mezi přímkami
AB a osou y. Tedy nejdříve dejte prosím dohromady směrový vektor osy y.
já se omlouvám, už to vzdávám.. jsem v tom už ztracená.. chci Vám moc poděkovat za Vaší trpělivost a rady, které jste mi poskytla.. Jana
Stránky: 1 2