Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mohu poprosit o radu při řešení tohoto příkladu?Nějak v něm tápu. Mám určit práci vykonanou plynem běhen jednoho cyklu, teplo přijaté během cyklu a teplo odevzdané během cyklu. Děj probíhá ve směru 1-2-3.
Děj 1-2 je děj izotermický a pro práci platí ,teplo přijaté je . Děj 2-3 je izobarický, zde platí . a pro izobraický děj platí , tudíž a plyn by teplo přijímal, což mi přijde divné. Děj 3-1 je izochorický a tedy a a zase mi vyšlo a plyn by zase teplo přijímal. Myslím, že jdu špatně na ty teplo, takže mám i chybu v tom, kdy plyn teplo přijímá a kdy odevzdává. Mohu poprosit o radu?Moc děkuji.
Pozerám na to len z mobilu a nemám poruke ani pero a papier aby som si overil či výpočty sú OK, ale dej 3-1 určite nie je izobarický (mení sa tam tlak z hodnoty p1 na p2) ale izochorický a preto tvoje úvahy nad procesmi v tejto časti cyklu zrejme nie sú správne.
↑ Kája2:
u teplota klesá (uvědom si, že je teplota na izotermě 1-2, zatímco bod (3) má teplotu ), takže plyn teplo odevzdává. A ve výpočtu nebude , ale .
Zbytek vypadá dobře
↑ Ferdish:
Ještě jsem se pokoušel rozebrat takto:
1. děj 1-2 je izotermický a platí , plyn práci koná a přijímá teplo, které je .
2. děj 2-3 je izobarický a platí , objem klesá a práci koná okolí, teplo se odevzdává a platí =
3. děj 3-1 je děj izochorický a platí , plyn teplo přijímá a platí .
Nyní bude problém, jak mám určit ty teploty, abych mohl dále počítat.
↑ zdenek1:
Dobrý den,
moc děkuji. Mohu tedy shrnout takto? Na izotermě mám teplotu , v bodě 3 je teplota a platí .Dále platí:
1. Děj 1-2 je izotermický a platí a , Výjdu-li ze stavové rovnice pak a tím pádem
2. Děj 2-3 je izobarický a objem se zmenšuje - okolí koná práci a . Plyn se ochlazuje a teplo odevzdává a ze stavové rovnice mohu vyjádřit teploty a a dosazením dostanu
3. Děj 3-1 je izochorický a platí , plyn teplo přijímá a platí a ze stavové rovnice .
Tedy práce vykonaná plynem je , kde za teplotu bych opět mohl dosadit ze stavové ronice. Teplo přijaté plynem je a teplo odevzdané plynem je .
Je to tak?